Mange av oss trener for å få mer energi og overskudd i hverdagen, og selvfølgelig også for å kunne klare hverdagens fysiske utfordringer. Din kondisjon har innflytelse på hvor lett eller tungt det er for deg å klare både hverdagsaktiviteter, som å gå opp trapper, leke med barna, sykle eller andre mer intense aktiviteter som sport og mosjon.
Hva er kondisjonstrening egentlig?
Det handler grunnleggende om å få opp pulsen og dermed forbedre kroppens evne til å transportere oksygen rundt. Når du trener regelmessig, blir hjertet ditt bedre til å pumpe blodet rundt, noe som betyr at det kan sende mer oksygen ut til musklene dine. Mer oksygen til musklene betyr bedre prestasjon og evne til å yte mer. Kondisjonstrening kalles også for kardiovaskulær trening, siden det handler om hvor effektivt kroppen din kan ta opp og transportere oksygen fra luften til musklene og organene dine via blodet.
Dårlig kondisjon har blitt forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdommer og høyere dødelighet enn faktorer som røyking og høyt blodtrykk. Det er derfor viktig å prioritere kondisjonstrening.
La oss se litt nærmere på hvordan du kan få mer kondisjonstrening inn i treningen din.
Kondisjonstrening som oppvarming
Å inkludere kondisjonstrening som en del av oppvarmingen før treningsøkten din er en glimrende strategi. Når du begynner med kondisjonstrening, øker kroppstemperaturen din, noe som forbereder kroppen på den kommende fysiske aktiviteten. Denne oppvarmingen av musklene forbedrer fleksibilitet og mobilitet, og hjelper med å forberede kroppen på de kravene den vil møte under treningen. Ved å varme opp på denne måten reduseres risikoen for skader, noe som gjør treningen din sikrere og mer effektiv.
Eksempel på en oppvarming
- Rulle på en foamroller
- Kondisjonstrening hvor du sørger for å få opp pulsen
- Dynamisk mobilitet, hvor du aktiverer kroppen med fokus på områdene du skal trene