I jakten på en sterkere og sunnere kropp, er det ingen treningsutstyr som er mer allsidig og tilgjengelig enn manualene. Uansett om du er ny til treningsverdenen, en erfaren fitnessentusiast, eller en sann ekspert i styrketrening, kan du i dette blogginnlegget lese hvordan du med et enkelt sett manualer kan oppnå en omfattende trening av hele kroppen. Du finner altså et komplett treningsprogram med manualer.
Hvorfor manualer?
Manualer tilbyr en unik kombinasjon av praktisk anvendelighet og effektivitet. De er ideelle når du er på farten og ikke har tilgang til ditt vanlige treningsstudio, presset på tid og bare har noen få minutter til rådighet, eller når ditt foretrukne fitnessenter rett og slett er for fullt. Med manualer i hånden, er du aldri begrenset av sted eller tilgjengeligheten av utstyr.
Fordelelen av treningen
For å sikre den best mulige treningen, er det viktig at alle kroppens store muskelgrupper blir utfordret. Dette kan variere basert på hvor ofte du trener hver uke. For de fleste som trener mellom 1 til 3 ganger ukentlig, vil programmet jeg deler her, være svært effektivt. For de som trener oftere, kan det være nødvendig å justere programmet for å unngå overtrening eller finne en helt annen treningsdeling.
Dette treningsprogrammet er designet rundt fire kjernebevegelser: press, drag, knebøy, og hinge. Disse bevegelsene sikrer at vi kommer rundt hele kroppen, fra skuldre, bryst og triceps til hele ryggen, biceps, for- og baklår samt setemuskler.
Velg en manual med riktig vekt
Til demonstrasjonen har jeg valgt et par hexagon manualer på 20 kg, men det viktigste er å velge en vekt som passer til ditt nivå og den valgte treningsøvelsen. Det optimale antall repetisjoner for muskelbygging eller -vedlikehold ligger typisk mellom 6-25, avhengig av øvelsen og ditt mål.
For dette programmet anbefales det å utføre mellom 8-12 repetisjoner pr. øvelse, og for de som utføres unilateralt, gjelder det pr. arm eller ben. Du kan justere antall sett fra 2 og oppover, avhengig av energinivå og den valgte belastningen.
Utførelsesmetoder
Øvelsene i dette programmet kan utføres på to måter, avhengig av dine preferanser og treningens kontekst:
Individuelt
Hvis du foretrekker en fokusert tilnærming, kan du utføre øvelsene hver for seg med en pause på 2-3 minutter mellom hvert sett. Dette gir musklene dine tid til å komme seg og forberede seg for neste runde, noe som er ideelt for å opprettholde høy kvalitet og teknisk korrekt utførelse gjennom hele treningen.
Som sirkeltrening
For en mer dynamisk og kondisjonsorientert økt, kan øvelsene utføres i en sirkeltrening. Dette innebærer at du beveger deg fra en øvelse til den neste med kun 20-30 sekunders pause imellom. Når du har fullført en runde av alle øvelsene, anbefales det å holde en pause på 2-3 minutter før du starter forfra. Denne metoden holder pulsen oppe og maksimerer fettforbrenningen, samtidig som den gir en variert treningsopplevelse.
Viktigheten av pause
Uansett hvilken metode du velger, er det viktig å være oppmerksom på pausene mellom settene og øvelsene. Disse pausene er avgjørende for å sikre at du kan opprettholde høy ytelse og teknisk korrekthet gjennom hele treningsøkten. De gir også ditt kardiovaskulære system en kort hvileperiode, noe som er essensielt for å kunne yte ditt beste fra start til slutt.