Prisene er inkl. toll og MVA
365 dagers returrett
Kundeservice: +47 22 53 55 59
Få tilgang til flere REP Fitness-produkter ved bestillinger på over 16 000 NOK. Les mer her

Guide til bruk av grips og straps i treningen

Guide til bruk av grips og straps i treningen
Guide til bruk av grips og straps i treningen
- af Fitness Engros
17.09.2024

Trener du styrke, funksjonell fitness eller CrossFit? Da har du nok støtt på ordene grips i forbindelse med pull ups og straps i forbindelse med markløft? Les videre her og finn ut når du skal bruke hva, og hvilke fordeler det er med å bruke grips og straps.

Guide til bruk av grips i CrossFit og funksjonell fitness

Grips er et essensielt utstyr for CrossFit-utøvere, spesielt når det kommer til øvelser som kipping pull ups, butterfly pull ups, bar muscle-ups og ring muscle-ups. Disse øvelsene involverer gjentatte bevegelser der hendene glir langs en bar eller ringer, noe som skaper stor friksjon mellom hendene og overflaten. Her er en guide til hvordan man bruker grips effektivt, og hvorfor det er lurt å bruke dem.

Hvorfor bruke grips?

Grips beskytter hendene mot blemmer, rifter og hard hud som ofte oppstår på grunn av gjentatt friksjon mellom hendene og baren eller ringene. Dette kan forhindre smerter og fravær fra treningen.

I tillegg gir grips et bedre grep på baren eller ringene, noe som kan bidra til å forbedre ytelsen i øvelsene. Dette kan være spesielt nyttig under svette forhold, der hendene kan bli glatte.

Ved å beskytte hendene og gi et bedre grep kan grips også bidra til å øke treningseffektiviteten, da du kan trene lenger og mer intensivt uten å bli begrenset av smertefulle hender.

Typer av grips

Det finnes forskjellige typer grips, og valget avhenger av personlige preferanser og de spesifikke øvelsene man gjør. De vanligste typene inkluderer:

  • 2-hull grips: Disse har to hull for fingrene og dekker en stor del av håndflaten.
  • 3-hull grips: Disse har tre hull for fingrene og gir maksimal dekning og beskyttelse.
  • Fingerløse grips: Disse dekker bare håndflaten og har ingen hull for fingrene, noe som gjør dem enkle å ta av og på.

Hvordan bruker man grips?

  1. Velg riktig størrelse: Grips kommer i forskjellige størrelser, så det er viktig å velge en størrelse som passer til hånden din. De skal dekke den overflaten av hånden som kommer i kontakt med baren.
  2. Ikke sett fingrene i hullene: For grips med hull trenger du ikke nødvendigvis å plassere fingrene gjennom hullene. Du kan fint bruke dem uten å sette fingrene i hullene.
  3. Fest velcroremmen: Mange grips har en velcrorem som går rundt håndleddet. Stram denne remmen slik at gripsene sitter sikkert, men fortsatt komfortabelt. Bruk eventuelt svettebånd rundt håndleddene under velcroremmen.
  4. Posisjoner gripsene riktig: Sørg for at gripsene dekker de områdene av håndflaten som kommer i kontakt med baren eller ringene. Dette maksimerer beskyttelsen og forbedrer grepet.
  5. Bruk kalk for ekstra grep: Selv om grips gir et godt grep, kan bruk av kalk på hendene og gripsene ytterligere forbedre grepet, spesielt under svette forhold.

Øvelser der grips er nyttige

Kipping Pull ups

Under kipping pull ups er det viktig å ha et godt grep og beskyttelse mot friksjon. Grips hjelper med å opprettholde et solid grep og beskytter hendene mot å bli revet opp. Her kan tykke karbon grips være å foretrekke.

Butterfly Pull ups

Akkurat som kipping pull ups krever butterfly pull ups et sterkt grep og høy friksjon mellom hendene og baren. Grips kan redusere risikoen for skader og forbedre ytelsen. Her anbefales også karbon grips.

Bar Muscle-Ups

For denne avanserte øvelsen er det essensielt å ha et sikkert grep for å kunne trekke seg opp over baren. Grips gir den nødvendige friksjonen og beskyttelsen for å utføre bevegelsen effektivt.

Ring Muscle-Ups

Ringer kan være spesielt utfordrende for hendene på grunn av deres bevegelighet. Grips hjelper med å stabilisere grepet og beskytter mot friksjon og rifter. Her kan det være en fordel med grips i tynnere og mer fleksibelt materiale som lær i stedet for karbon, som er stivere. På den måten får du bedre følelse med ringene.

Vedlikehold av grips

For å sikre at gripsene dine varer lenge og fungerer optimalt, er det viktig å vedlikeholde dem riktig.

For å sikre at gripsene dine varer lenger og yter optimalt, er det viktig å vedlikeholde dem regelmessig. Start med å børste gripsene etter hver bruk for å fjerne svette og kalk som kan samle seg. Det er også en god idé å la dem lufttørke helt før du bruker dem igjen, slik at de alltid er friske og klare for neste økt. Når du justerer velcroremmen, unngå å stramme den for mye, da det kan forårsake ubehag og over tid skade gripsene. Til slutt bør du jevnlig sjekke gripsene for tegn på slitasje eller skader. Hvis du oppdager noe, vurder å erstatte dem for å sikre at du alltid får best mulig beskyttelse og ytelse under treningen.

Ved å følge denne guiden kan du maksimere fordelene ved å bruke grips i CrossFit-treningen din og beskytte hendene dine mot skader, slik at du kan trene mer effektivt og uten avbrytelser.

Guide til brug af grips og straps i CrossFit
Guide til brug af grips og straps i CrossFit
Guide til brug af grips og straps i CrossFit
Guide til brug af grips og straps i CrossFit

Guide til bruk av straps i CrossFit og styrketrening

Straps er et verdifullt verktøy for alle som ikke ønsker å bli begrenset av grepet sitt under tunge løft. De kan hjelpe deg med å løfte tyngre vekter og fokusere på muskelgruppene du ønsker å trene, uten å bli hindret av grepstyrken. Her er en guide til hvordan du bruker straps effektivt i CrossFit og styrketrening.

Hvorfor bruke straps?

Straps er et godt verktøy som kan hjelpe deg med å forbedre treningen på flere måter. Først og fremst gir straps et bedre grep, noe som er spesielt nyttig ved tunge løft som markløft, der grepstyrken ofte kan være den begrensende faktoren. Ved å sikre et sterkere grep kan straps gjøre det mulig for deg å løfte tyngre vekter, noe som kan føre til økt muskelutvikling og større styrkeforbedringer.

En annen fordel med å bruke straps er at de tillater deg å fokusere mer på de primære musklene du jobber med, uten å bekymre deg for grepet. Dette kan hjelpe deg med å forbedre formen og teknikken i øvelsene, da du kan konsentrere deg fullt ut om musklene du ønsker å trene.

Det er imidlertid viktig å også trene uten straps. Øvelser uten straps styrker underarmene og forbedrer ditt naturlige grep. Straps gir deg muligheten til å trene tyngre og mer målrettet på spesifikke muskler, noe som kan være en stor fordel i treningen din.

Når og hvordan bruke straps?

Markløft

Når du bruker straps, skal du plassere dem rundt håndleddene og vikle dem sikkert rundt stangen. Det er viktig at de sitter stramt, men samtidig komfortabelt, for å gi optimal støtte uten ubehag. Straps gir deg et sterkere grep, noe som gjør det mulig å løfte tyngre vekter uten å bekymre deg for at grepet svikter. Dette kan spesielt forbedre styrken i rygg og ben.

Snatch Pull

Når du bruker straps til snatch pull, skal du feste dem på samme måte som ved markløft. Sørg for at de sitter sikkert rundt håndleddene og stangen, men unngå å stramme dem for mye, slik at de forblir komfortable. Fordelen med straps under snatch pull er at de hjelper deg med å opprettholde et solidt grep, noe som lar deg fokusere på eksplosiv kraft og teknikk uten å bli begrenset av grepet.

Tunge Dumbbell Rows

Når du bruker straps med manualer, vikler du dem rundt håndleddene og deretter rundt håndtaket på manualen. Stram dem godt, slik at du får et fast og stabilt grep. En stor fordel ved å bruke straps i denne sammenhengen er at de gjør det mulig for deg å løfte tyngre vekter uten å bekymre deg for at grepet blir slitent. Dette gir deg muligheten til å fokusere fullt ut på ryggmusklene, noe som kan forbedre både muskelmasse og styrke i ryggen over tid.

Viktige hensyn ved bruk av straps

Straps bør aldri brukes i øvelser som cleans, da de kan hindre korrekt frigjøring av stangen og potensielt forårsake skader i håndledd og underarmer. Det er viktig å være oppmerksom på sikkerhet og teknikk, spesielt når du jobber med eksplosive bevegelser. Hvis du er ny med straps, er det en god idé å gradvis introdusere dem i treningen. Dette hjelper deg med å unngå overavhengighet og sikrer at grepet ditt fortsatt utvikles naturlig. Husk at korrekt teknikk alltid skal komme først. Straps bør brukes som et supplement til god teknikk, ikke som en erstatning. Før du begynner å løfte tyngre vekter med straps, sørg for at formen din er helt på plass.

Hvordan bruke straps riktig?

  1. Plassering: Plasser den ene enden av straps rundt håndleddet. Den polstrede delen skal ligge mot huden for komfort. Den lange enden skal ligge langs tommelen din.
  2. Vikling: Grip stangen og vikle den løse enden av straps rundt stangen eller håndtaket flere ganger, avhengig av lengden på strapsene.
  3. Stramming: Stram straps ved å trekke i den løse enden, slik at de sitter stramt rundt stangen. Sørg for at det ikke er noe slakk.
  4. Grepsjustering: Juster grepet ditt på stangen eller håndtaket slik at du føler deg trygg og klar til å løfte. Straps skal føles som en naturlig forlengelse av hendene dine.

Vedlikehold av straps

For å sikre at strapsene dine varer lenger og forblir effektive, er det viktig å vedlikeholde dem riktig. Start med å riste og børste strapsene regelmessig etter bruk for å fjerne svette og skitt som kan samle seg. Sørg for at de lufttørker helt før du bruker dem igjen, slik at de alltid er friske og klare til din neste økt. Det er også en god idé å sjekke strapsene regelmessig for tegn på slitasje eller skader. Hvis du oppdager noe, bør du vurdere å erstatte dem slik at de forblir trygge og effektive. Til slutt bør du oppbevare strapsene dine på et tørt sted, borte fra direkte sollys, for å forhindre at materialet brytes ned over tid.

Ved å følge denne guiden kan du maksimere fordelene ved å bruke straps i CrossFit og styrketrening, noe som hjelper deg med å løfte tyngre og mer effektivt uten å bli begrenset av grepsstyrken.

Relaterede produkter
Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard GLS Nærmeste Pick up Point