Prisene er inkl. toll og MVA
365 dagers returrett
Kundeservice: +47 22 53 55 59
Få tilgang til flere REP Fitness-produkter ved bestillinger på over 16 000 NOK. Les mer her

Hva er uttøying, og hvorfor er det bra før og etter trening?

Hva er uttøying, og hvorfor er det bra før og etter trening?
Hva er uttøying, og hvorfor er det bra før og etter trening?
- af Mette Melinna Kimose
17.10.2024

Uttøying er øvelser der du strekker og forlenger musklene for å forbedre fleksibiliteten og bevegeligheten i kroppen, slik at du blir smidigere.

Uttøying før treningen

Å strekke ut før trening er en god idé hvis du vil øke fleksibiliteten i musklene og leddene dine. Få dem godt oppvarmet, slik at det kan øke bevegeligheten og gjøre det lettere for deg å utføre treningen/øvelsene, samt forbedre prestasjonen din. Når musklene og leddene er mer smidige, vil du kunne utføre øvelsene bedre og dermed redusere risikoen for skader. Det er forebyggende for skader å varme opp kroppen godt før trening. Det vil øke blodstrømmen til musklene og forberede dem på å absorbere støt og bevege seg mer fritt.

Ved å tøye ut kommer du også mer i kontakt med kroppen og får en økt kroppsbevissthet. Du kjenner hvordan kroppen har det i dag, forbereder deg mentalt på hva den skal gjøre og får trukket pusten dypt, noe kroppen vil takke deg for.

Det skal nevnes at uttøying før trening helst skal være dynamiske og aktive strekker, i motsetning til uttøying etter endt trening.

Uttøying etter trening

Uttøying etter trening er bra av flere grunner. For det første kan det hjelpe med å avspenne musklene etter en hard treningsøkt og redusere muskelspenninger, men det forebygger ikke nødvendigvis stølhet, selv om det kan virke lindrende. Ved å strekke musklene regelmessig vil du bli smidigere, og det kan være nyttig i treningen din.

Til slutt kan uttøying etter trening også være beroligende og en fin måte å komme i kontakt med kroppen på, spesielt etter en intens treningsøkt. Det kan bidra til å senke pulsen og redusere stressnivået, noe som alltid er bra både for kroppen og ikke minst for sinnet.

Viktige tips til uttøying

Ved uttøying er det viktig at du kjenner etter i kroppen og holder deg innenfor din egen smertegrense. Hvis sidemannen kan komme lenger ut og du ikke kan, så er det helt greit. Husk å være innenfor din egen komfortsone når du tøyer ut. Smidighet må bygges opp og vedlikeholdes. Husk alltid å puste riktig. Ved utpust skal du slappe av i musklene og kanskje komme litt dypere inn i tøyen. Antall sekunder i strekken avhenger av øvelsen.

Mange, inkludert meg selv, føler av og til at man ikke har "tid" til å tøye ut. Bare hvis man er på en gruppetime der det er en del av treningen og man er tvunget til det. Hvis man selv tar en løpetur, så blir det ofte en rask tur og videre til dagens program. Men personlig, hvis jeg bare gir meg selv og kroppen 5-7 minutter med noen få øvelser, føler jeg at jeg har gitt noe bra til kroppen og ikke minst til sinnet mitt. Litt er bedre enn ingenting.

Bruk av utstyr til uttøying

Den beste måten for meg å tøye ut på er klart på reformeren min, men når jeg ikke har den tilgjengelig, er en stropp og en blokk gode alternativer. Disse to treningsverktøyene kan brukes til annet enn yoga, som for eksempel Matwork Pilates, reformertrening eller uttøying. Begge er gode hvis du trenger hjelp til øvelsene, mangler litt smidighet eller trenger avlastning. Jeg bruker selv yogablokken mye i reformertimer for ekstra styrke, da du kan klemme blokken mellom beina og dermed bruke lår- og indre lårmuskler, fokusere på bekkenbunnen og coremusklene. Det er et genialt verktøy for å utfordre deg ytterligere.

#}
#}
#}
#}
#}
#}

Gode uttøyingsøvelser

Her er noen av mine favorittøvelser

1. Tøying av bakside lår med stropp (30-45 sek.)

Sørg for å slappe av i nakken og skuldrene. Strekk beinet så mye du kan, og før det så nært navlen som mulig.

2. Tøying av hele yttersiden av beinet og bakside lår (20-30 sek)

Sørg for å holde hoftene så lavt som mulig. Dette strekket er ikke det mest behagelige, så jobb ekstra med pusten og se hvor mange sekunder du klarer å holde det.

3. Tøying av setemuskulaturen (30-45 sek.)

Her kan du fra øvelse 2 gå direkte over til å tøye setemuskulaturen.

4. Tøying av skulderblader, forlengelse av ryggen og åpning

Jeg elsker denne stillingen da den jobber fra skulderbladene og ned. Den åpner opp brystet, gir en forlengelse av ryggen, og hjelper med holdningen.

5. Bryst- og skulderåpning

Plasser en blokk rett under nedre del av skulderbladene. Den andre under hodet. Juster høyden på blokken slik at det føles behagelig for ryggen og nakken. Noen har bare en blokk mellom skulderbladene. Det er viktig at du kan slappe av i denne posisjonen og ikke får vondt noe sted. Etter jeg ble mor og har ammet, båret rundt på datteren min og trillet mye med dårlig holdning, jobber jeg virkelig med å få tilbake min gamle, stolte og fine Pilates-holdning. Med hjelp av denne øvelsen har det blitt mye bedre, og det er en god følelse å ligge og kjenne at du blir rettet ut og får tilbake den stolte holdningen. Gjør den gjerne hver dag.

6. Avslapning for nakken

Jeg sliter mye med stivhet og ømhet i nakken etter en whiplash-skade, så det skal ikke så mye til før jeg overtrener litt. Derfor ligger jeg hver dag og masserer nakken ved hjelp av denne øvelsen. Plasser blokken på øvre del av nakken. Ligg stille og rolig og beveg hodet fra side til side, og kjenn etter hvor du trenger å ha blokken og hvor den treffer. En deilig og behagelig øvelse.

Relaterede produkter
Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard GLS Nærmeste Pick up Point