Hva er en treningsball?
En treningsball, eller en gymnastikkball, er et veldig godt treningsverktøy for deg som vil styrke kjernen din og utfordre balansen og fleksibiliteten din. Den vil alltid være å finne i ditt treningssenter, men den er også god å ha hjemme. Det finnes et utall av øvelser du kan gjøre med den. Hvis du skaffer deg en til hjemmebruk, så bruk den etter løpeturen din for å få litt ekstra trening, og det er fortsatt trening du kan merke dagen etter med de rette øvelsene.
En treningsball kan brukes til å trene hele kroppen, men spesielt magen og ryggen – og bekkenbunnen din. Den vil utfordre, men forbedre balansen og kroppsbevisstheten din. Du kan ikke jukse på ballen. Den krever konstant konsentrasjon og økt fokus på teknikken din. Kjernen din er i fokus uansett hvilken øvelse du utfører på den. Samtidig kan du også jobbe med fleksibiliteten og mobiliteten din, noe kroppen din vil takke deg for – også til fordel i andre treningsformer. Den vil også forbedre kroppsholdningen din.
Da jeg tidligere hadde en stillesittende jobb, byttet jeg ofte ut kontorstolen min med treningsballen for å få en bedre holdning og ha fokus på å sitte korrekt. Du er nødt til å aktivere kjernemuskulaturen og ryggmusklene mer. De må jobbe hardere for å opprettholde stabiliteten, og dette vil på sikt forbedre kroppsholdningen din.
Treningsballøvelser aktiverer ikke bare kjernemuskulaturen, men også andre muskelgrupper som ben, armer og rygg. Når du utfører øvelser på en treningsball, må du virkelig koordinere og stabilisere kroppen din ved hjelp av flere muskelgrupper, noe som resulterer i en mer effektiv trening av hele kroppen.
Personlig elsker jeg all funksjonell trening, og jeg elsker å "leke" under treningen og ikke bare trene én muskelgruppe om gangen. Det blir for kjedelig for meg, og her synes jeg at en treningsball er et genialt treningsverktøy å supplere med. Du vil tydelig merke at balansen din blir bedre og bedre jo mer du trener på den.
Det skal dog sies at det er viktig at du sørger for å ha god teknikk når du bruker den, slik at du ikke får vondt i ryggen etterpå. Så ha fokus på teknikk, spenn opp på de riktige stedene og start med noen enkle og lette øvelser hvor du vet du har styrken til å utføre dem. Når du mestrer dette, kan du begynne å leke med balansen og koordinasjonen din.
Trening med en treningsball
Jeg har valgt å gi deg mine 6 favorittøvelser med en treningsball, som du kan bruke som et supplement og inspirasjon til din egen trening.
Du kan gjøre 3-4 runder av treningen, og så har du kommet deg gjennom en god treningsøkt.