Prisene er inkl. toll og MVA
365 dagers returrett
Kundeservice: +47 22 53 55 59
Få tilgang til flere REP Fitness-produkter ved bestillinger på over 16 000 NOK. Les mer her

Oppnå bedre balanse og styrke med en treningsball

Oppnå bedre balanse og styrke med en treningsball
Oppnå bedre balanse og styrke med en treningsball
- af Mette Melinna Kimose
23.09.2024

Hva er en treningsball?

En treningsball, eller en gymnastikkball, er et veldig godt treningsverktøy for deg som vil styrke kjernen din og utfordre balansen og fleksibiliteten din. Den vil alltid være å finne i ditt treningssenter, men den er også god å ha hjemme. Det finnes et utall av øvelser du kan gjøre med den. Hvis du skaffer deg en til hjemmebruk, så bruk den etter løpeturen din for å få litt ekstra trening, og det er fortsatt trening du kan merke dagen etter med de rette øvelsene.

En treningsball kan brukes til å trene hele kroppen, men spesielt magen og ryggen – og bekkenbunnen din. Den vil utfordre, men forbedre balansen og kroppsbevisstheten din. Du kan ikke jukse på ballen. Den krever konstant konsentrasjon og økt fokus på teknikken din. Kjernen din er i fokus uansett hvilken øvelse du utfører på den. Samtidig kan du også jobbe med fleksibiliteten og mobiliteten din, noe kroppen din vil takke deg for – også til fordel i andre treningsformer. Den vil også forbedre kroppsholdningen din.

Da jeg tidligere hadde en stillesittende jobb, byttet jeg ofte ut kontorstolen min med treningsballen for å få en bedre holdning og ha fokus på å sitte korrekt. Du er nødt til å aktivere kjernemuskulaturen og ryggmusklene mer. De må jobbe hardere for å opprettholde stabiliteten, og dette vil på sikt forbedre kroppsholdningen din.

Treningsballøvelser aktiverer ikke bare kjernemuskulaturen, men også andre muskelgrupper som ben, armer og rygg. Når du utfører øvelser på en treningsball, må du virkelig koordinere og stabilisere kroppen din ved hjelp av flere muskelgrupper, noe som resulterer i en mer effektiv trening av hele kroppen.

Personlig elsker jeg all funksjonell trening, og jeg elsker å "leke" under treningen og ikke bare trene én muskelgruppe om gangen. Det blir for kjedelig for meg, og her synes jeg at en treningsball er et genialt treningsverktøy å supplere med. Du vil tydelig merke at balansen din blir bedre og bedre jo mer du trener på den.

Det skal dog sies at det er viktig at du sørger for å ha god teknikk når du bruker den, slik at du ikke får vondt i ryggen etterpå. Så ha fokus på teknikk, spenn opp på de riktige stedene og start med noen enkle og lette øvelser hvor du vet du har styrken til å utføre dem. Når du mestrer dette, kan du begynne å leke med balansen og koordinasjonen din.

Trening med en treningsball

Jeg har valgt å gi deg mine 6 favorittøvelser med en treningsball, som du kan bruke som et supplement og inspirasjon til din egen trening.
Du kan gjøre 3-4 runder av treningen, og så har du kommet deg gjennom en god treningsøkt.

#}
#}
#}
#}
#}
#}

Øvelse 1: Lunges

Lunges på en treningsball er noe mer utfordrende, da den aktiverer flere muskler i bena og ikke minst kjernen din. Du må jobbe hardere for å opprettholde balansen på treningsballen.

Start med å plassere foten på treningsballen (som vist på videoen). Senk det bakre kneet ned mot gulvet mens du opprettholder en oppreist og stabil overkropp. Når du går ned i lunges, skal du lene deg litt forover for å unngå belastning på korsryggen. Sørg for at kneet peker i samme retning som foten din.
Gjenta 10-12 ganger på hvert ben.

Øvelse 2: Glute bridge

Glute bridge er en øvelse som styrker rumpa og baklår, og igjen virkelig utfordrer deg på balanse og det å opprettholde en stabil kjerne.

Legg deg på ryggen med armene ned langs siden. Plasser føttene på treningsballen. Spenn godt opp i magemusklene og bekkenbunnen og løft deretter hoftene opp mot taket ved å presse føttene inn i treningsballen. Hold overkroppen og skuldrene i gulvet og ha en lang, rett nakke. Når du er oppe, skal du ha en rett linje fra skuldre, knær og hofter.
Gjenta 10-12 ganger.

Øvelse 3: Atomic crunch

Denne øvelsen elsker jeg fordi den utfordrer balansen din, og du kan virkelig merke at det brenner i magen og armene dine.

Sørg for å holde en god plankeposisjon og ikke heng i korsryggen. Sug navlen inn og spenn godt opp i kjernen. Plasser hendene under skuldrene og føttene på treningsballen. På innpust trekker du knærne mot deg, og på utpust strekker du bena og går tilbake til planken. Hold den i 2 sekunder og kjenn at det brenner før du tar neste.
Gjenta 10-12 ganger.

Øvelse 4: Swiss oblique crunch

Legg deg flatt på ryggen, med hendene bak hodet. Twist fra side til side med albuene. Hold en lang, rett nakke og sørg for å presse ryggen ned når du går fra side til side. Gjør så mange som mulig til du kjenner at det brenner.
Gjerne 20 til hver side.

Øvelse 5: Superman

Legg deg på magen på treningsballen og hold bena strakt ut bak deg, støtt med tærne i gulvet. Strekk armene fremover og løft armene, hold i et par sekunder og senk deretter sakte ned igjen. Ha en lang, rett nakke. Hvis det er for utfordrende for balansen, støtt føttene mot en vegg. Hvis det er for vanskelig med strake armer, bøy armene og plasser hendene på pannen i stedet. Det er en super effektiv øvelse for ryggen, og du trener både fleksibiliteten, kjernen og rumpa.
Gjenta 10-12 ganger.

Øvelse 6: Planke

Planken, som vi alle kjenner, men denne vil klart utfordre deg mer enn du er vant til.
Plasser underarmene på treningsballen. Mange vil samle hendene, men jeg vil at du skal prøve å ha dem adskilt (knip hendene), som jeg viser i videoen – for å utfordre balansen og styrken din ekstra.

Sørg for å spenne godt opp i kjernen, stram godt opp i rumpa, baklårene, bekkenbunnen og pass på å ikke runde ryggen. Press skuldrene tilbake og ned.
Hold den i 30-60 sekunder.

Bruk en treningsball i treningen din

Jeg håper disse øvelsene inspirerer deg til å inkorporere treningsballer i den daglige treningen din og oppleve fordelene ved treningsballens allsidighet og effektivitet. Husk at suksess i trening ikke bare handler om å utføre øvelsene, men også om å forstå hvorfor de er viktige og hvordan de kan integreres i den overordnede treningen din. Ved å bruke en treningsball øker du ikke bare styrken og balansen din, men også evnen din til å utføre dagligdagse bevegelser og reduserer risikoen for skader.

Relaterede produkter
Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard GLS Nærmeste Pick up Point