Prisene er inkl. toll og MVA
365 dagers returrett
Kundeservice: +47 22 53 55 59
Få tilgang til flere REP Fitness-produkter ved bestillinger på over 16 000 NOK. Les mer her

Vektstenger vs. maskiner/kabler

Hva er mest optimalt for muskeloppbygning?

Vektstenger vs. maskiner/kabler
- af Emil Ryberg
16.08.2024

I dag handler diskusjonen om hva som er mest optimalt i forbindelse med styrketrening med henblikk på å øke den totale muskelmassen.

Hva er best for muskelbygging? Er det bruken av vektstenger? Eller er det kabler og/eller maskiner?

I løpet av de siste årene har mange professorer og evidensbaserte fagfolk dykket ned i studier på de mest optimale forholdene når det gjelder valg av øvelser for muskelbygging.

Sort på hvitt er det korte svaret: "Øvelser som tillater at du kan flytte mest mulig vekt med en gitt muskelgruppe uten at stabiliteten blir en begrensende faktor, vil være mest optimal med hensyn til muskelbygging".

Den dypere forklaringen, som jeg nå vil ta deg gjennom, berører prosessen som gjør at du øker den totale muskelmassen på kroppen din. I tillegg vil jeg dekke hvilke øvelser/utstyr du med fordel kan velge for å optimalisere rammene for din jakt på mer muskelmasse.

Vektstenger

Barbells, som også er kjent som vektstenger på norsk, er et fantastisk og ikonisk redskap for å flytte store mengder vekt fra a til b. Trening med vektstenger krever flere tekniske og motoriske ferdigheter, som gjør det mulig å skape det elementet vi søker i alle løft i forbindelse med styrketrening: Stabilitet.

For å skape stabilitet i diverse løft med vektstenger kreves det en viss mobilitet i de respektive leddene og musklene som er i arbeid.

Vi må tilpasse kroppen vår for å skape den beste bevegelsesbanen for stangen. Den vil aldri være forutbestemt. Derfor anses det som mer teknisk å trene med vektstenger.

Generelt er det mobilitet og bevegelsesbegrensninger i skuldre, ankler, rygg og hofte som holder folk tilbake fra å flytte tunge vekter og gjøre progresjon uten å gå på akkord med teknikken, noe som øker risikoen for skader.

Du kan utføre mange forskjellige øvelser for ulike muskelgrupper med en vektstang. Derfor er de svært nyttige i styrketrening og kan gjøre det lettere for folk å trene styrke i en travel hverdag eller et overfylt treningssenter. Når alt kommer til alt, trenger vi bare å stimulere musklene våre. Noen ganger kan det å bruke en vektstang være en effektiv måte å trene flere muskelgrupper på samtidig med færre øvelser.

For mange er det lettere å flytte en tung vekt med en vektstang i stedet for manualer, fordi man bare trenger å kontrollere én enhet, nemlig en vektstang, og ikke to manualer.

Likevel er bevegelsesområdet med vektstenger ofte redusert, da stangen kan komme i veien.

Det avhenger alltid av hvilken muskelgruppe som skal trenes. Hvis du vil trene baksidekjeden og flytte store mengder vekt, kan markløft med vektstang være en av de beste øvelsene. Dette skyldes at du virkelig kan belaste det forlengede stadiet, nemlig bunnen av et markløft.

Nye studier viser at mest tid tilbrakt i det forlengede stadiet av en øvelse er det mest optimale for muskelvekst. Dette skyldes at vi ofte er sterkere i det forlengede stadiet enn i det forkortede.

Som et eksempel er det lettere for de fleste å senke en vektstang sakte ned mot brystet med tung vekt enn å presse den opp igjen. Senkefasen i et løft bringer oss inn i det forlengede stadiet. Det samme gjelder for markløft.

Min erfaring er at arbeid med vektstenger er mer fysisk krevende. Det stiller store krav til energiforbruk. Derfor anbefales det å legge dem tidlig i en treningsøkt. En flerleddsøvelse med vektstang påfører mer systemisk utmattelse enn øvelser med maskiner og kabler, selv om de samme muskelgruppene trenes. Dette skyldes utelukkende at stabiliteten må skapes av deg selv, noe som krever mer energi fra stabiliserende muskelgrupper som må jobbe ekstra.

De tekniske ferdighetene, kravene til bevegelighet, og ofte mangel på bevegelsesutslag i enkelte løft gjør at vektstenger for mange trente individer er suboptimale for muskelbygging på grunn av de store tekniske kravene.

Emil Ryberg
Emil Ryberg
Emil Ryberg
Emil Ryberg
Emil Ryberg
Emil Ryberg

Kabler/maskiner

Vi mennesker elsker når vi ikke trenger å tenke og bare kan trykke på en knapp. Dermed kan man ofte bruke maskiner enkelt, uavhengig av treningserfaring, høyde og kroppsbygning.

Det finnes pin-loadede maskiner, hvor man bare justerer setet, vekten med en pin i vektmagasinet, og deretter setter i gang. I tillegg finnes det plate-loadede maskiner, hvor man ofte kan flytte flere kilo sammenlignet med dem som er lastet med pins. Bevegelsesbanen, stabiliteten og spenningen skapes naturlig i maskiner.

Derfor kan hovedfokuset ligge på å bevege vekten kontrollert fra startposisjon til sluttposisjon, repetisjon etter repetisjon.

Noen maskiner kan føles unaturlige, mens andre gjør det lett for deg å merke akkurat de muskelgruppene du prøver å trene.

Maskiner er for mange Plug’n’play, og derfor er de veldig enkle å bruke. Mange maskiner er imidlertid forhåndsbestemt i bevegelsesbanen, og du kan derfor være nødt til å skape mer bevegelsesutslag gjennom andre alternative metoder.

Her kommer kabler inn i bildet. Kabeltårn og maskiner gjør det mulig å få bevegelser og muskelgrupper til å samsvare med trekk-/pressretninger. Med kabler kan man justere posisjoner og høyder slik at du kan trene flere forskjellige muskelgrupper i ulike faser.

Spenningens kurve i kabler varierer avhengig av innstillingene for kablet, kroppens posisjon og avstanden fra kroppen til kablet.

Når vi trener for å bygge muskler, ønsker vi å bruke tid i alle faser av en øvelse, spesielt i det forlengede stadiet, men også i det forkortede stadiet og midtstadiet, som er en blanding av de to. Ofte er vi veldig sterke her.

Muskelbygging handler om å skape en mekanisk spenning i en muskelgruppe. Deretter økes spenningen gradvis over tid slik at muskelen tilpasser seg ny stimuli og blir sterk nok til å flytte en ny, tyngre vekt. Om og om igjen.

For å kunne skape størst mulig spenning i en muskelgruppe, slik at den får den beste hypertrofiske responsen, krever det at vi gjør øvelser som fullstendig trekker sammen og forlenger en muskel. Dette gjøres enklest i øvelser hvor stabiliteten ikke må skapes eksternt av personen som utfører øvelsen.

Derfor er maskiner og kabler ofte det mest optimale valget når det gjelder styrketrening med tanke på å bygge mer muskelmasse.

Det vil fortsatt være mulig å bygge minst like mye muskelmasse med en vektstang. Det vil bare være vanskeligere for mange individer. Det vil kreve mer teknikk. Det vil kreve mer av kroppens bevegelighet.

Til syvende og sist bør du naturligvis velge å gjøre akkurat de øvelsene du liker og som du opplever gir positiv muskulær respons. Du kan fint supplere med maskin- og kabelarbeid ved siden av din benkpress med vektstang, hvis du virkelig elsker den øvelsen og ønsker å bli god i benkpress med vektstang.

Du vil imidlertid kunne oppnå større strekk og bedre sammentrekning i brystet ved å bruke manualer, maskiner eller kabler, da vektstenger ofte krever mer stabilitet, teknisk mestring, og mange øvelser har ofte begrenset bevegelsesbane.

Bygg muskelmasse mest effektivt

Jeg håper du fortsetter med de øvelsene du liker, men fra nå av vet du at du ofte vil ha mer nytte av å bruke litt tid i maskiner og kabler hvis du ønsker å bygge muskelmasse og bare vil slå av hjernen og flytte vekt fra a til b under stabiliserte forhold.

Relaterede produkter
Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard GLS Nærmeste Pick up Point