Prisene er inkl. toll og MVA
365 dagers returrett
Kundeservice: +47 22 53 55 59
Få tilgang til flere REP Fitness-produkter ved bestillinger på over 16 000 NOK. Les mer her

En introduksjon og gjennomgang av Hip Thrust

 En introduksjon og gjennomgang av Hip Thrust
En introduksjon og gjennomgang av Hip Thrust
- af Sophie Dehn
03.06.2024

Inden jeg går i detaljer, kommer der lige en grundig indledning til denne øvelse og ikke mindst gevinsten ved den.

Hva er Hip Thrust?

Hip Thrust er en isolerende øvelse for setemusklene, som er super effektiv for å styrke og bygge opp musklene i baken, eller den største muskelen i rumpa, Gluteus Maximus. Det ligger til og med i navnet at den er stor, og den er ikke bare stor, det er den største muskelen i hele kroppen!

Gluteus Maximus er muskelen som primært trenes i Hip Thrusts, da andre kroppsdeler ikke kan hjelpe mye i øvelsen, slik som de kan i mange andre store øvelser hvor setemusklene er involvert. Her vil jeg med en gang understreke at det klart er de store flerleddsøvelsene og tunge løft som er effektive for både muskel- og styrkeoppbygging i setemusklene. Små øvelser med strikker eller egen kroppsvekt er ikke effektive i lengden hvis du har som mål å øke styrken og muskelmassen.

Kroppsvekts- og strikkøvelser for ben og setemuskler er selvfølgelig også gode og fine alternativer når du ikke har tilgang til vekter. Både for å opprettholde muskelstyrke og bevegelighet. Når vi ønsker å øke styrken og muskelmassen, er det dog viktig at vi har gradvis progresjon i øvelsen. Det vil si økt motstand over tid for å oppnå kontinuerlige gevinster. Det kan på lang sikt bli litt vanskelig med kroppsvekt og strikker.

Hip Thrust er en favorittøvelse

Hip Thrust har vært min absolutte favorittøvelse for setemuskler i lang tid. Jeg må bare skryte litt her, for jeg begynte med hip thrust da nesten ingen kjente til øvelsen, og jeg ble ofte spurt om hva jeg egentlig drev med. De spurte om jeg trente magen eller hva det skulle være godt for. På den tiden var det nesten ingen kvinner som styrketrenet.

Etter hvert kan man nesten ikke gå på et treningssenter uten å se minst én person som gjør hip thrust, og det er spesielt mange kvinner som har øvelsen som en fast del av treningsprogrammet eller rutinen. Menn har også begynt å bruke den mer flittig. Jeg gir konsekvent hver mann jeg ser gjøre hip thrust, en high five. For nei, Hip Thrust er ikke en øvelse kun for kvinner! Det er en effektiv øvelse for setemuskelen som, hvis du spør meg, er en av de viktigste musklene i kroppen.

Det å trene setemusklene blir ofte satt i estetikk-skuffen, i form av at man kun trener setemusklene isolert for å få en stor og flott rumpe. Derfor vil jeg fremheve alle gevinstene ved en sterk bakdel.

Litt om Gluteus Maximus

Gluteus Maximus fortjener et avsnitt for seg selv. Det er som sagt den største muskelen i kroppen, og den er med god margin større enn de to andre musklene i setemusklene: Gluteus Medius og Gluteus Minimus.

Gluteus Maximus gir baken sin form, men spiller også en viktig rolle i nesten alle våre bevegelser, som å gå og løpe, å reise seg opp fra en stol, og ikke minst å løfte tunge ting både under trening og i hverdagen. Muskelen er også viktig for opprettholdelsen av kroppens stabilitet og balanse, samt for å støtte og stabilisere ryggraden under belastning. Da setemuskelen er aktiv i mange andre øvelser og aktiviteter, gjør det alt arbeid lettere når den er sterk. Derfor kan sterke setemuskler også forebygge skader, da de kan støtte knærne, baksiden av lårene og ryggen.

Hip Thrust-bevegelsen

Bevegelsen i Hip Thrust er ganske enkel, men kan likevel føles litt kronglete i starten. Noen finjusteringer i utførelsen kan dessuten gjøre en forskjell for om vi isolerer øvelsen til setemuskelen eller om andre ledd og muskler er medspillere. I øvelsen utfører vi en såkalt hofteekstensjon. Det vil si at hoften strekkes fra en bøyd til en strukket posisjon. Vi presser hoften opp mot taket og oppnår dermed en sammentrekning av setemusklene. Øvelsen ligner veldig på bekkenløft, som du sikkert kjenner til.

Hip Thrust-teknikk

  • Sitt på gulvet med ryggen støttet opp mot en benk, bruk en Hip Thrust-maskin eller noe lignende.
  • Plasser en vektstang over hoftene, eller en annen form for vekt.
  • Plasser føttene flatt på gulvet med cirka hoftebreddes avstand.
  • Press hoftene opp ved å skyve opp fra hælene, til kroppen danner en rett linje fra skuldrene til knærne.
  • Kneleddene skal være bøyd i en 90 graders vinkel når du er i utstrakt posisjon.
  • Senk deg sakte ned igjen – ta brystet med ned her – og press igjen hoftene opp.
#}

Progression i Hip Thrust

Progression handler om fremgang, hvor du gradvist øger belastningen i dine Hip Thrusts for å utfordre musklene dine ytterligere og dermed fremme styrke og muskelvekst over tid. Overordnet kan du få progression i øvelsen ved gradvis å øke vekten, øke antallet repetisjoner eller holde kortere pauser mellom settene. Du kan justere én parameter om gangen, etter hvert som du blir sterkere.

Forslag for å sikre progression i Hip Thrust:

  • Start med å utføre 3 sett á 10-12 repetisjoner. Velg en vekt der du kan utføre 10-12 repetisjoner med korrekt teknikk.
  • Øk gradvis repetisjonene til 15 i hvert sett. Det vil si at du kan gå fra 12-12-12 til 12-12-13, osv. Og på sikt kan du utføre 3 sett med 15 repetisjoner.
  • Reduser nå repetisjonene og øk vekten. Når du kan ta 3 sett med 15 repetisjoner, øker du belastningen og reduserer antallet repetisjoner til 8 med den tyngre vekten.
  • Øk nå igjen repetisjonene en etter en. Beveg deg opp til 12 eller 15 repetisjoner i de 3 settene, hvoretter du igjen øker vekten og går ned i repetisjoner igjen. Og slik fortsetter du!

3 tips til mer isolert setetrening

Jeg har ofte vært vitne til at mange kan bli frustrerte når de ikke merker setemusklene jobbe i Hip Thrust. Hip Thrust er nettopp en isolert øvelse for setemusklene, og derfor har jeg i denne videoen gitt noen tips til hvordan vi med noen justeringer kan optimalisere øvelsen for å isolere arbeidet mer til setemusklene, noe som ofte også fører til at vi kan merke at de jobber.

Setemusklene vil alltid være involvert i en Hip Thrust-øvelse, selv om vi ikke nødvendigvis merker det, men vi kan gjøre noen små justeringer i utførelsen som setter andre ledd og muskelgrupper mer ut av spill, slik at de ikke kan hjelpe.

3 konkrete tips til Hip Thrust

Her får du mine 3 konkrete tips til Hip Thrusts hvor setemusklene er mer isolert.

Hold knærne i en 90 graders vinkel under hele utførelsen

Det vil si at du kun senker hoftene ned til et punkt der knærne forblir i samme posisjon og vinkel som når du er i den utstrakte topposisjonen.

Sørg for et kontrollert tempo

Utfør øvelsen med et kontrollert tempo og unngå å bruke for mye momentum.

Før brystet ned med en gang når hoftene senkes

Press gjerne hendene ned mot vekten på hoftene (det var visst et 4. tips).

Andre mulige tilpasninger

Du bør ha en form for benk, sofakant, Hip Thrust-maskin eller lignende, der du kan utføre Hip Thrusts. Det er mange muligheter for hvilken vekt du legger på hoftene. En vektstang kan være fordelaktig, men en manual eller en challenge bag kan i starten også være mulig, til du blir sterk nok.

Du kan også tilpasse tempo og utførelse hvis du ikke har mye vekt tilgjengelig. Du kan også prøve Hip Thrusts på ett ben, der du løfter den ene foten fra gulvet eller har kun lett belastning på den, mens du har hele vekten på den andre. Du kan justere tempo og pauser for å gjøre øvelsen mer utfordrende.

To ekstra tips til Hip Thrust

  • Hold alltid gode pauser mellom settene, da kroppen din må være klar for de neste sterke settene. Hold gjerne 2-3 minutters pause mellom hvert sett.
  • Sørg for å ha en pute eller lignende mellom vekten og hoftene dine, da det ellers kan bli litt ubehagelig når vekten er på den tyngre siden.
Relaterede produkter
Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard GLS Nærmeste Pick up Point