Prisene er inkl. toll og MVA
365 dagers returrett
Kundeservice: +47 22 53 55 59
Få tilgang til flere REP Fitness-produkter ved bestillinger på over 16 000 NOK. Les mer her

Slik kombinerer du kondisjon- og styrketrening

Slik kombinerer du kondisjon- og styrketrening
Slik kombinerer du kondisjon- og styrketrening
- af Sophie Dehn
07.10.2024

Kondisjonstrening, kretsløpstrening, kardiovaskulær trening, cardio, sirkulasjonstrening, utholdenhetstrening... kjært barn har mange navn!

I styrketreningsverdenen kan kondisjonstrening (eller kretsløpstrening som jeg liker å kalle det) ofte komme i bakgrunnen, og det er synd hvis du spør meg. Trening der vi får opp pulsen og styrker hjertet er, akkurat som styrketrening, en viktig bidragsyter til en sunn livsstil. Ved å integrere kondisjonstrening i treningsvanene våre, oppnår vi økt utholdenhet og energi, samt en rekke mentale fordeler som gir oss større velvære. En styrketreningsrutine kan fint kombineres med kondisjonstrening, og omvendt. Man kan enten dele opp sin ukentlige treningsrutine i både styrketrening og kondisjonstrening, man kan bygge opp de enkelte treningsøktene slik at de inneholder både styrke- og kondisjonsdeler, eller man kan utføre styrketrening på en måte som utfordrer hjerte og lunger like mye som ledd og muskler.

I dette blogginnlegget kan du lese mer om fordelene ved kondisjonstrening, om de generelle anbefalingene, ulike muligheter for kondisjonstrening, samt noen eksempler på hvordan du kan integrere kondisjonstrening i treningsrutinen din.

Flere fordeler for fysisk og mental helse

Selv om kondisjonstrening kan føles hardt mens man er i gang, er følelsen etterpå verdt det. Når man har fått opp pulsen og systemet har vært i gang, merker man en stor tilfredsstillelse og fornyet energi, og man føler seg både fysisk og mentalt styrket. Det er gode grunner til det.

Kondisjonstrening styrker hjertet og forbedrer blodsirkulasjonen, noe som bidrar til lavere blodtrykk og bedre oksygentransport i kroppen. Regelmessig kondisjonstrening reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer som høyt blodtrykk, koronarsykdom og slag. Det hjelper også med å regulere kolesterolnivåer og blodsukkerkontroll, noe som kan forebygge type 2-diabetes. Samtidig styrker treningen lungene, forbedrer immunforsvaret og fremmer bedre søvn, som alt sammen bidrar til en sunnere og mer motstandsdyktig kropp.

Regelmessig kondisjonstrening har også vist seg å forbedre kognitive funksjoner og hukommelse. I tillegg kan det redusere symptomer på angst, depresjon og stress.

Det frigjøres nemlig endorfiner, som er kroppens naturlige ‘’feel-good’’ kjemikalier. Regelmessig fysisk aktivitet fremmer bedre mental balanse og økt selvfølelse.

Anbefalinger for daglig fysisk aktivitet

De nyeste anbefalingene for fysisk aktivitet, som kom ut i 2024, er enkle og rett fram. Voksne (18-64 år) anbefales å være fysisk aktive i minst 30 minutter om dagen med moderat intensitet, slik at man blir litt andpusten, og av og til med høy intensitet, slik at man blir ordentlig andpusten. I den ukentlige fysiske aktiviteten bør styrketrening inngå minst to ganger i uken, og i tillegg anbefales det, som nevnt, at man blir andpusten under treningen. Å bli andpusten trenger ikke alltid å være tilfelle ved styrketrening, derfor kan det være nyttig å vurdere om kretsløpstrening er integrert i treningsrutinene dine.

I anbefalingene understrekes det at selv litt fysisk aktivitet er bedre enn ingen – uansett hvor lenge det varer, hvor hardt det er, eller hvor ofte det skjer. Samtidig vil det selvfølgelig være til ytterligere fordel for helsen din hvis du er fysisk aktiv utover det anbefalte. Men jeg vil understreke at mengden fysisk aktivitet også kan ta overhånd i form av overtrening. Det er viktig at fysisk aktivitet tilpasses hverdagen, ikke omvendt.

Selv om det anbefales å være aktiv i minst 30 sammenhengende minutter om dagen, kan hyppigere, kortere økter på 10-15 minutter også være en mulighet hvis det passer best inn i hverdagen din. Litt fysisk aktivitet er alltid bedre enn ingen fysisk aktivitet.

For å gjøre treningen interessant og mest mulig målrettet i forhold til dine ønsker, kan du velge mellom eller kombinere ulike former for kondisjonstrening.

#}

Flere former for kondisjonstrening

Det finnes mange muligheter for kondisjonstrening, både på maskiner, med egen kroppsvekt og med annet utstyr, både ute og inne, på treningssenteret, hjemme eller andre steder, samt alene eller sammen med andre.

Kondisjonsmaskiner

De fleste kondisjonsmaskiner gir mulighet for å justere intensiteten, slik at du kan skreddersy treningen til ditt nivå og mål. Du kan endre hastighet, motstand, helling osv. Her er noen eksempler på kondisjonsmaskiner som finnes på treningssentre, men som du også kan ha hjemme hvis det er praktisk for deg:

Løpebånd, ergometersykkel, romaskin, ellipsemaskin, trappemaskin, stepmaskin samt maskiner som AirBike og SkiErg er alle populære kondisjonsmaskiner som finnes i forskjellige størrelser og varianter. På mange maskiner kan hastighet, nivå/helling osv. justeres, slik at du kan tilpasse intensiteten og treningen etter behov. Med disse maskinene trener du sirkulasjonen, og noen fokuserer hovedsakelig på benmusklene (løpebånd, ergometersykkel, trappemaskin, stepmaskin), mens andre involverer hele kroppen (ellipsemaskin, romaskin, AirBike og SkiErg). Ergometersykkelen og ellipsemaskinen er svært skånsomme for leddene, noe som kan være gunstig for enkelte.

Det finnes også et hav av øvelser for å drive kondisjonstrening med egen kroppsvekt, der vi samtidig bruker hele kroppens ledd og muskler. Disse kan utføres både på treningssenteret og hjemme, alene eller sammen med andre. Øvelser som burpees, jump squats/lunges/jacks, mountain climbers, high knees eller step-ups er perfekte for å få opp pulsen og trene hele kroppen.

Kardio utendørs og andre steder

Det finnes mange muligheter for kondisjonstrening utendørs og på andre steder enn på treningssenteret, enten alene eller sammen med andre.

Løping, powerwalking, sykling eller rulleskøyter er klassikere, mens hoppetau og trappeløping kan gi deg intens trening på små områder. Svømming eller roing i åpent vann er også fantastisk. Det finnes også mange ulike former for lagidrett, der du kan drive høyintensiv kondisjonstrening i fellesskap, som for eksempel fotball, håndball, basketball eller ultimate frisbee. Sportsgrener som dans eller boksing kan også være fine muligheter for å få opp pulsen.

Intensitet

Kondisjonstrening kan utføres med lav, moderat eller høy intensitet. Alle nivåer anbefales for en balansert treningsrutine og god helse.

Lav intensitetstrening, som en rolig spasertur eller lett sykling, er skånsom for kroppen og egner seg godt for nybegynnere eller som restitusjonstrening. Det hjelper med å forbedre sirkulasjonen og fremme en sunn livsstil uten å overbelaste kroppen.

Trening med moderat intensitet, kan være en rask spasertur, sykling i vanlig tempo eller jogging. Du vil bli andpusten, men kan fortsatt føre en samtale. Denne typen trening forbedrer gradvis kondisjonen og opprettholder et sunt hjerte.

Høyintensiv kondisjonstrening krever maksimal innsats, noe som gjør deg raskt andpusten. Denne typen trening bør derfor være kortere enn lavere intensitetstrening, som for eksempel en rask løpetur eller sykkeltur, eller den kan utføres som intervalltrening (HIIT), der man veksler mellom perioder med høy intensitet og korte pauser. Intervallene kan varieres i både lengde og intensitet, avhengig av treningsnivå og type bevegelse, som sprints, bakkeintervaller eller øvelser som burpees eller mountain climbers. Høyintensiv trening utfordrer kroppen til å jobbe hardere på kortere tid og er effektiv for å raskt forbedre kondisjonen.

Ved å inkludere alle disse intensitetsnivåene i treningsrutinen din, kan du oppnå en allsidig og effektiv kondisjonstrening.

Integrering av kondisjonstrening i hverdagen

Til slutt vil jeg dele noen ideer om hvordan du kan integrere kondisjonstrening i treningsrutinen din. Som nevnt tidligere, er det flere muligheter for dette. Her er 3 eksempler:

Ugentlig fordeling

Du kan dele uken din mellom kondisjonstrening og styrketrening. For eksempel kan du styrketrene mandag, onsdag og fredag, mens du dedikerer tirsdag og torsdag til kondisjonstrening som løping eller sykling. På denne måten sikrer du både at du styrker musklene dine og forbedrer kondisjonen din. Husk at du også får opp pulsen litt ved styrketrening, så dette vil fortsatt telle inn i de anbefalte 30 minuttene med fysisk aktivitet. På de resterende dagene kan du gå en tur eller gjøre husarbeid. Litt er også bra! All bevegelse teller. Igjen: tilpass treningen til din hverdag, ikke omvendt.

Kombinert trening

Du kan kombinere både styrke- og kondisjonselementer i samme treningsøkt. Du kan for eksempel starte med en kort oppvarming, som å gå oppoverbakke på tredemøllen, deretter en runde styrketrening (som knebøy, markløft, push-ups og pull down), og til slutt avslutte med en kondisjonsdel som intervalløping eller sykling. En slik kombinasjon sikrer at du jobber med både musklene og det kardiovaskulære systemet i én økt.

Kretsløp-utfordrende styrketrening

Hvis du elsker styrketrening og kondisjonstrening ikke frister så mye, kan du fortsatt utføre styrkeøkter på en måte som også utfordrer kondisjonen din. Du kan utføre øvelser med høy intensitet og sørge for å ha korte pauser mellom settene, som ved sirkeltrening. For eksempel kan du lage en sirkel med burpees, kettlebell swings og box jumps, etterfulgt av korte pauser. På denne måten kan du holde pulsen oppe, og du får en god kombinasjon av styrke- og kondisjonstrening.

Relaterede produkter
Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard GLS Nærmeste Pick up Point