Prisene er inkl. toll og MVA
365 dagers returrett
Kundeservice: +47 22 53 55 59
Få tilgang til flere REP Fitness-produkter ved bestillinger på over 16 000 NOK. Les mer her

Slik optimaliserer du intervalltreningen din på tredemøllen

Slik optimaliserer du intervalltreningen din på tredemøllen
Slik optimaliserer du intervalltreningen din på tredemøllen
- af Kristina Schou Madsen
01.10.2024

Intervalltrening har lenge vært hyllet som en av de mest effektive metodene for å forbedre formen din, forbrenne kalorier, øke tempoet og styrke generell utholdenhet. Uansett om du er en erfaren utøver eller løper som nettopp har begynt på din reise inn i sportens verden, kan det å inkludere intervaller i treningsrutinen gi gode resultater. Mens utendørsmiljøer kan by på vakker natur, ulike værforhold og/eller skiftende underlag for løpeintervaller, finnes det også gode grunner til å hoppe inn på tredemøllen.

Hvilke fordeler er det med intervalltrening på tredemølle?

Jeg starter med å liste noen av fordelene ved intervalltrening på tredemølle og gir deretter litt inspirasjon til hvordan en intervalløkt på tredemølle kan se ut.

Kontrollert miljø

En av de primære fordelene ved å bruke en tredemølle til intervalltrening er at du alltid kan kontrollere ulike treningsparametere med presisjon. I motsetning til utendørsmiljøer, hvor terreng, vær og trafikk kan variere, gir tredemøllen en konsekvent og kontrollert setting. Du kan nøyaktig justere hastighet, stigning og varighet for å tilpasse intervallene til ditt nivå og spesifikke mål.

Denne kontrollen fremmer en strukturert og effektiv treningsøkt, noe som maksimerer effekten av hvert intervall.

Dette betyr at du ikke er avhengig av verken værforhold (noen ganger kan det norske været være litt kjedelig) eller bakker. Dem kan du nemlig styre selv på tredemøllen. Og røde trafikklys? Nei takk.

Sikkerhet og tilgjengelighet

Sikkerhet er avgjørende i enhver treningsrutine, og tredemøllen tilbyr et sikrere alternativ til utendørs intervalltrening, spesielt under utfordrende værforhold eller i områder med mye trafikk.

Med en tredemølle eliminerer du risikoer forbundet med ujevnt terreng (jeg liker jo godt terrengløp, men det kan være vanskelig å styre intensiteten i skogen), hindringer på veien eller uforutsigbart vær. I tillegg er tredemøller tilgjengelige hele året, noe som gir deg mulighet til å opprettholde intervallrutinen din uavhengig av ytre faktorer som mørke eller dårlig vær. Denne tilgjengeligheten sikrer en konsekvent trening, som bidrar til langsiktig fremgang og forebygging av skader. Faktisk vil jeg si at kontinuerlig trening er den aller viktigste faktoren for å bli en bedre løper.

Presise justeringer av hastighet og stigning

Intervalltrening er basert på veksling mellom perioder med høyintensivt arbeid og perioder med hvile eller lavintensiv restitusjon. Evnen til nøyaktig å justere hastighet og stigning på en tredemølle muliggjør enkle overganger mellom disse intervallene, noe som optimaliserer effekten av treningen.

Enten du utfører sprintintervaller eller bakketrening, gir tredemøllen deg mulighet til å finjustere disse parameterne for å matche intensitetsnivåene du har planlagt. Denne presisjonen sikrer at hvert intervall utfordrer sirkulasjonssystemet ditt på riktig måte, som fører til bedre form.

Objektiv ytelsessporing

For noen kan det være lettere å spore data på tredemøllen enn utendørs, spesielt hvis du ikke har en løpeklokke.

Å overvåke fremgangen din kan være avgjørende for å holde motivasjonen oppe og følge med på forbedringer i formen. Tredemøller tilbyr vanligvis innebygde funksjoner som hastighetsvisning, distanseoppfølging og puls, noe som gir deg mulighet til objektivt å vurdere prestasjonen din under intervalløktene.

I tillegg tilbyr mange tredemøller programmerbare treningsøkter og forhåndsinnstilte intervaller, noe som forenkler prosessen med å designe og utføre intervalløkter tilpasset dine mål.

Mentalt fokus og utfordring

Intervalltrening kan være mentalt utfordrende og krever fokus og besluttsomhet for å fullføre høyintensive intervaller. Det kontrollerte miljøet på en tredemølle kan forbedre mental tilstedeværelse ved å minimere distraksjoner og fremme et fokusert tankesett. Med færre eksterne stimuli å forholde seg til, kan du kanalisere den mentale energien din til å maksimere hvert intervall, opprettholde god holdning og være oppmerksom på kroppens signaler. Dette økte fokuset kan føre til mer effektive treningsøkter og større gevinster både fysisk og mentalt over tid.

Av og til krever det også mer mentalt å trene på tredemølle. Og denne typen mental robusthet er noe jeg personlig mener er viktig å trene på, spesielt hvis du har et mål om å delta i konkurranser.

Optimer din intervaltræning på løbebåndet
Optimer din intervaltræning på løbebåndet
Optimer din intervaltræning på løbebåndet
Optimer din intervaltræning på løbebåndet

Inspirasjon til intervalltrening på tredemølle

Før disse eksemplene bør du sørge for å varme godt opp, og for å oppnå best restitusjon, anbefaler jeg å jogge lett i 5-10 minutter etterpå.

Korte intervaller

Kort intervall med tempo rundt 80-90 % av maks tempoet ditt:

(5x 250m + 45 sek pause) + (5x 250m + 2 min pause)

Lange intervaller

Langt intervall med et tempo nær maksimalt 10 km-tempo. Hvis du ikke kan løpe 10 km (enda), så start gjerne med de korte intervallene og øk eventuelt distansen litt (f.eks. mellom 50-300m):

4x 1000m + 3 min pause (lett jogg)

eller

3x 1500m + 4 min pause (lett jogg)

Pyramideintervaller

Eksempler på pyramideintervaller:

1x 1000m

1x 800m

1x 600m

1x 800m

1x 1000m

Tempoet skal være det maksimale tempoet du kan holde gjennom alle intervallene.

Relaterede produkter
Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard GLS Nærmeste Pick up Point