Styrketrening for løpere – Bli en bedre løper
04.07.2024

Når det kommer til løpetrening, er det ofte en tendens til å fokusere primært på kilometer og tempo. Men hva med styrketrening? Mange løpere undervurderer ofte fordelene ved å inkludere styrketrening i treningsprogrammet sitt. Men styrketrening kan være avgjørende for å forbedre prestasjonen din, forebygge skader og ta løpetreningen din til neste nivå. Det er i hvert fall min oppfatning, og jeg bruker ca. 1/3 av treningstiden min på styrketrening.

Men går jeg ikke opp i vekt når jeg styrketrener? Både ja og nei. Du blir sterkere og får mer muskelmasse, men det er ikke fordi du skal bli en stor muskelbunt. Personlig lever jeg gjerne med en økt vekt på grunn av større muskelmasse i forhold til å utsette meg selv for skader ved å ikke styrketrener og veie noen kilo mindre.

Økt styrke og utholdenhet

Når du løper, er det ikke bare beinmusklene dine som jobber hardt. En rekke muskler i hele kroppen bidrar til løpebevegelsen og stabiliteten din. Styrketrening hjelper med å styrke disse musklene, inkludert kjernemuskulaturen, hofter, setemuskler, samt armer og skuldre. Derfor løper jeg også rundt med kanskje Norges største ultraløper-overarmer!

En sterkere kjerne er spesielt avgjørende for å opprettholde en sunn løpestil og redusere risikoen for skader. Når kjernemuskulaturen din er svak, kan du oppleve problemer som for eksempel smerter i korsryggen eller knærne på grunn av manglende støtte til kroppen din under løping.

Forebygging av skader

Skader er en av de største bekymringene for mange løpere - også for meg. Overbelastningsskader som for eksempel løperkne kan i noen tilfeller forebygges gjennom styrketrening. Når musklene dine er sterkere, er de bedre i stand til å absorbere støt og belastning fra for eksempel løping. Og det reduserer risikoen for å utvikle skader.
I tillegg hjelper styrketrening med å skape balanse i muskelstyrken. Når noen muskelgrupper er svakere enn andre, kan det skape ubalanse og øke risikoen for skader. Ved å trene hele kroppen jevnt, kan du forhindre disse ubalansene. Og nettopp derfor vet jeg at jeg kan tåle min høye treningsmengde, fordi jeg er sterk og fordi jeg trener hele kroppen.

Forbedret løpsøkonomi

Løpsøkonomi refererer til hvor effektivt kroppen din bruker energi under løping. Jo bedre løpsøkonomi du har, jo mindre energi bruker du på å løpe en gitt distanse, noe som betyr at du kan løpe lenger eller raskere med mindre anstrengelse.
Styrketrening kan forbedre løpsøkonomien din på flere måter. For det første kan en sterkere kjerne og stabiliserende muskler hjelpe med å opprettholde en god løpestil, noe som igjen reduserer energitap gjennom unødvendig bevegelse. For det andre kan styrketrening forbedre muskelstyrken din, noe som kan oversettes til mer eksplosiv løping - spesielt i bakker eller på sprintstrekninger.

Raskere restitusjon

Etter en lang løpetur er det viktig å gi kroppen din tid til å komme seg. Styrketrening kan faktisk hjelpe med å fremskynde denne restitusjonsprosessen. Ved å styrke musklene, spesielt rundt de områdene som belastes mest under løping, kan du redusere muskelsmerter og forkorte restitusjonstiden.
Gjennom styrketrening kan du også jobbe med å styrke spesifikke områder som kanskje har en tendens til å bli trette eller sårbare under lange løpeturer. Dette kan hjelpe med å forhindre kroniske problemer og sikre at du kan komme tilbake til treningen frisk og klar.

Variasjon og et mentalt friskt pust

Til slutt kan styrketrening tilføre en verdifull variasjon til treningsrutinen din. Løpetrening kan bli ensformig i lengden, både fysisk og mentalt. Ved å inkludere styrketrening tilbyr du kroppen din en annen utfordring, noe som kan hjelpe med å forhindre tretthet og kjedsomhet.
I tillegg kan styrketrening være en fantastisk måte å jobbe med skiftende fokuspunkter i treningen din. Kanskje ønsker du å jobbe med hastighet i en periode, og styrketrening kan hjelpe med å støtte dette målet. Eller kanskje er du i ferd med å gjenoppbygge treningen etter en skade, hvor styrketrening kan være nøkkelen til å gjenopprette styrke og stabilitet.

Styrketrening er nødvendig for løpere

Til syvende og sist er styrketrening for løpere ikke bare en mulighet, det er for meg en nødvendighet. Det gjør at jeg føler meg sterk og trygg med tanke på å unngå skader, og det gjør meg til en mer allsidig løper.

Så neste gang du planlegger treningen din, bør du vurdere å inkludere styrketrening. Kroppen din vil takke deg for det med bedre resultater, raskere restitusjon og en bedre løpeopplevelse.