Prisene er inkl. toll og MVA
365 dagers returrett
Kundeservice: +47 22 53 55 59
Få tilgang til flere REP Fitness-produkter ved bestillinger på over 16 000 NOK. Les mer her

Må knærne komme over tærne når jeg gjør knebøy?

Vi slår ihjel myten som aldri vil dø!

Må knærne komme over tærne når jeg gjør knebøy?
Må knærne komme over tærne når jeg gjør knebøy?
- af Emil Ryberg
16.08.2024

I dette innlegget skal vi legge vekt på å avlive myten om at det er farlig at knærne går over tærne, og at belastning er en dårlig ting for kroppen, musklene og leddene.

Nylig hadde jeg en samtale med en klient om nettopp dette emnet. “Er det ikke noe med at det er farlig å belaste knærne ved å la dem gå over tærne?”

Svaret på dette er et stort NEI!

Selvfølgelig kan knærne dine gå over tærne. Ellers ville det være veldig vanskelig å gå opp trapper. Knærne går daglig over tærne uten at vi tenker over det. Det vil ikke være i samme grad som under trening, der du med vilje lar kneet vandre så langt frem at hælene løfter seg. Noen bevegelser vil føles hardere og mer belastende enn andre. Dette er naturlig, spesielt hvis du sjelden beveger deg på tærne eller langt frem i kneleddet.

Belastning på knærne

I forbindelse med styrketrening, der vi forsøker å trene forside lår, bakside lår og setemuskulatur, vil kneleddet være under belastning, akkurat som hoften. Ved å justere vinkelen på overkroppen og underkroppen kan vi styre om vi bruker hofte- eller kneleddet mest, og dermed hvilken muskelgruppe som er drivkraften i bevegelsene våre.

Ofte, hvis folk opplever ubehag i kneet under squats eller andre øvelser med knefleksjon eller -ekstensjon, assosierer de det med skade og negativitet. Men dette kan komme av at kneleddet ikke er varmet opp eller vant til belastningen. Heldigvis er det noe man raskt kan bygge toleranse for, ettersom knærne våre kan tåle høye belastninger, og toleransen kan økes over tid.

Å føle litt smerte eller ubehag, på den lave enden av smerteskalaen, er helt normalt. Jeg selv, som trener underkroppen konsekvent to ganger i uken, opplever dette. Så lenge smerten eller ubehaget kun er der i starten av økten og ikke vedvarer, er det helt greit. Hvis smerten derimot vedvarer etter treningen og i dagene som følger, kan det være noe annet.

Knærne kan godt gå over tærne

I mange tilfeller er tanken om at knevandring og belastning på knærne fører til skader, en misforståelse av gammel treningskunnskap.

Knærne dine kan nøyaktig det de er i stand til. Hvis du ikke styrker knærne dine og utsetter dem for belastning som øker over tid, vil de naturligvis ikke bli sterkere. Ledd og sener rundt kneet blir heller ikke sterkere, og dette kan føre til smerte hvis knærne plutselig blir utsatt for en stor belastning i en bevegelse kroppen ikke er vant til.

Hvis noe gjør vondt, bør du vurdere graden av smerten. Hvor vondt er det egentlig? Mange overdriver smertene de opplever under trening, kanskje fordi de ikke er vant til det. Det gir mening, men det handler ofte om at treningen er uvant eller har blitt mer krevende, kanskje på grunn av vektøkning eller aldring.

Når du opplever smerter etter trening, gir det mening å observere hvordan kroppen restituerer i dagene som følger. Hvis smertene og ubehaget varer i mer enn 2-3 uker, kan det være noe mer enn bare overbelastning, og da kan det være verdt å få det sjekket opp. Ofte trenger skader bare tid, noe en lege også vil anbefale ved treningsrelaterte skader.

#}
#}
#}
#}
#}


Sådan belaster du dine knæ rigtigt

I videoerne, som indgår i dette blogindlæg, udfører jeg varianter af øvelser med knæbøy. Heriblandt en Split Squat, som udføres mer hoftedominant, og dermed har minimal vandring av knærne utover tærne (versjon 1). Dette betyr at setemuskulaturen trenes mer i denne varianten, fordi det foregår mest bevegelse i hofteleddet.

Deretter vises en utførelse av Split Squat med fokus på økt knævandring for å trene forside lår (versjon 2 og 3). Den siste øvelsen, Sissy Squats fra skiver, sikrer maksimal knævandring, med fullt fokus på utmattelse av forside lår.

Som vist kan ulike knebøysvarianter, som for eksempel beinpress, endres ved hjelp av fotplassering. Fotenes plassering avgjør hvilke muskelgrupper som trenes mest i øvelsen. Uansett hvordan du utfører bevegelsen, vil vekten ikke bevege seg uten aktivitet i både knær og hofter, men du kan justere bredden og høyden på fotplasseringen for enten å trene mest forside lår eller setemuskler.

I videoen demonstrerer jeg en blanding av begge. Jeg får en stor knævandring, men har ikke føttene plassert så lavt som jeg kunne hvis jeg ønsket å fokusere mer på forside lår i løftet. Min utadrotasjon av føttene og plasseringen høyere opp på plattformen gjør at jeg kan bruke både innside lår og setemuskler samtidig som knærne beveger seg utover tærne.

Som vist er det ikke farlig. Over tid kan du gradvis øke belastningen eller bevegelsesutslaget for å styrke knærne og gjøre dem mer motstandsdyktige mot belastning.

Hvis du unngår belastning i et ledd, vil dette potensielt gjøre leddet svakere og mer sårbart for generell belastning og bevegelse i ytterposisjoner.

Så enkelt sagt: Use what you’ve got. Hvis du aldri bruker knærne dine, vil de forbli skjøre. Naturligvis må du ta hensyn til skader og svakheter, men kroppen din er kun så sårbar som du gjør den til.

Kroppen din – dine ledd, muskler og knokler – er sterke og robuste. Kroppen din kan mye mer enn du kanskje tror, og hvis den ikke kan enda, så kan den komme til det med tid og trening.

Så la ALLTID knærne bevege seg utover tærne i fremtiden. Knærne dine kan gjøre akkurat det de er i stand til, innenfor smertegrensen. Prøv deg frem, men vær fornuftig når det gjelder valg av belastning. Det er ingen grunn til å unngå at knærne beveger seg utover tærne, og det skaper bare unødvendig frykt for trening og bevegelse.

Relaterede produkter
Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard GLS Nærmeste Pick up Point