Prisene er inkl. toll og MVA
365 dagers returrett
Kundeservice: +47 22 53 55 59
Få tilgang til flere REP Fitness-produkter ved bestillinger på over 16 000 NOK. Les mer her

Bygg en større brystkasse end Emil Ryberg

Bygg en større brystkasse end Emil Ryberg
Bygg en større brystkasse end Emil Ryberg
- af Emil Ryberg
09.10.2024

I dette innlegget vil jeg trinn for trinn gi deg verktøyene som jeg først fikk skikkelig kontroll på sent i min treningskarriere, men som har resultert i at flere av mine klienter har økt muskelmassen. Spesielt også brystmuskulaturen.

De følgende øvelsene er listet opp i rekkefølge basert på hvor mye stabilitet øvelsen krever. Den første øvelsen krever mest stabilitet, ned til øvelser med mest mulig stabilitet:

  1. Flat Dumbbell Chestpress
  2. Bodyweight Dips
  3. Incline Smith Machine Chestpress
  4. Machine Chestpress
  5. Cable Flyes


Hvordan bygger man en større brystkasse generelt?

I dagens blogginnlegg skal vi snakke om et populært tema, nemlig hvordan man bygger en større brystkasse. Emnet appellerer kanskje mest til menn i denne omgang, men kan også være nyttig for kvinner som ønsker å øke muskelmassen og styrken i pressemuskulaturen.

Det er ingen hemmelighet at jeg i mine nære kretser er heldig som blir anerkjent av vennene mine for størrelsen og fylden på brystkassen min. Utover at genetikk spiller en vesentlig rolle for hvordan kroppen vår visuelt kan se ut, har det naturligvis også stor betydning hvor lenge man har trent, hvor hardt man har gjort det, og hvor seriøst man har tilnærmet seg den delen av treningen.

Ønsker man å forbedre en muskelgruppe rent visuelt, vil det også ofte føre til at man potensielt vokser i styrke. En stor muskel kan ofte løfte flere kilo enn en mindre utviklet muskel. Dermed vil en sterk muskel også ofte være en stor muskel.

Likevel er det tilfeller der individer med lav muskelmasse fortsatt har en viss mengde muskelmasse av høy kvalitet, bestående av flere type 2 muskelfibre, som er med på å stå for kortvarig og kraftbetont arbeid.

Hovedpoenget er imidlertid at styrke og størrelse på en muskel ofte går hånd i hånd for de fleste, spesielt utrente individer.

Derfor gir det mening å diskutere temaer som frekvens, volum, progressiv overbelastning og valg av øvelser i forbindelse med oppbygging av muskelmasse i spesifikke muskelgrupper.

Frekvens? Hva betyr det for muskelvekst?

Når styrketrening blir en voksende interesse, vil det ofte føre til at antall treningsøkter per uke øker. Sort på hvitt, vil frekvens alene ikke være en avgjørende faktor for å bygge muskelmasse. Men! Hvis vi øker antall ganger vi styrketrener i løpet av en uke, betyr det at vi har rikelig med muligheter til å utføre flere øvelser som trener brystet, for eksempel. Altså blir brystmuskulaturen vår stimulert oftere enn 1 gang i uken. Dette øker også den ukentlige volumet (mengden av sett for hver enkelt muskelgruppe) for brystet. Og det betyr dermed at vi utsetter brystmuskelen for mer arbeid enn den er vant til, noe som i de fleste tilfeller resulterer i økt muskelmasse.

Det vi kan ta med oss her, er altså at hvis vi ønsker å øke muskelmassen i en spesifikk muskelgruppe, vil et godt utgangspunkt være å trene den muskelgruppen oftere.

Det er også viktig å understreke at mer trening ikke nødvendigvis alltid er bedre. Så det betyr ikke at du skal trene bryst 3-5 ganger i uken i forventning om at det da vil vokse 3-5 ganger raskere. Slik fungerer det ikke. Du må fortsatt kunne restituere deg fra det arbeidet du gjør hver uke. Dette kan primært måles på prestasjon.

En god tommelfingerregel er at hvis du øker og øker frekvensen, men stagnerer og ikke forbedrer styrken din i løftene dine på flere uker, så gjør du potensielt mer enn du klarer å restituere fra.

Øk gradvis volumet

Når du har justert på frekvensen og funnet et passende nivå for hvor mange treningsøkter du gjennomfører hver uke, vil volumet automatisk være høyere, og du kan øke det ytterligere ved å legge til 2 sett mer per muskelgruppe i starten. Dette vil gi mer stimuli til spesifikke grupper, hvis det er nødvendig. Når er det nødvendig? Det avhenger av hvor hardt du klarer å presse deg selv. Trener du ekstremt hardt og nær failure hver gang, vil du sannsynligvis ikke trenge å øke volumet, men heller forbedre kvaliteten på arbeidet du gjør, og fortsette å trene regelmessig hardt, men med rom for å øke vekten du løfter over tid. Dette bringer oss til neste punkt.

Progressiv overbelastning er ditt mest verdifulle verktøy!

Den eneste gangen musklene våre kan merke forskjell, er når vi utsetter dem for en ny spenning. En ny belastning som de ikke har vært utsatt for før. Dette fører ofte til DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness), som kort sagt er den oppsamlede ømheten som fremkalles i dagene etter en hard/ny treningsstimuli.

Du kan bygge mye muskelmasse ved å løfte de samme vektene hver eneste gang i flere år. Imidlertid vil mengden muskelmasse og tempoet det skjer i, være relativt lavt i forhold til om du strukturerer og strategisk sørger for å ha 1-3 repetisjoner i reserve hver gang du starter en ny treningsfase, og dermed skaper rom for progresjon de neste ukene.

For å unngå å treffe et styrkeplatå, gir det mening å leke med forskjellige repetisjonsområder og gradvis bli sterkere der. Hvis du klarer å løfte mer vekt i en øvelse, eller utføre flere repetisjoner med samme vekt og måned for måned øker styrken din med 1 % i en spesifikk øvelse, vil brystmusklene dine garantert vokse. Det krever selvfølgelig også at du sørger for å få i deg tilstrekkelig protein (minimum 1,4g protein per kilo kroppsvekt) og en tilstrekkelig mengde søvn daglig (minimum 7 timer).

#}
#}
#}
#}
#}

Hvilke øvelser og når plasseres de mest optimalt i treningsprogrammet ditt?

I forbindelse med å bygge mer muskelmasse i et gitt område på kroppen, krever det hard, variert og spesielt spesifikk trening.

Tilfeldig trening vil typisk gi tilfeldige resultater. Derfor må du være nøye med valget av øvelser, tidspunktet du velger å gjøre dem på i treningen din, og hvor mange sett du gjør av dem.

Når du ønsker å bygge en større brystkasse, gir det mening å velge øvelser der du personlig finner det mer naturlig og enkelt å gjennomføre progressiv overbelastning.

Trening skal være morsomt å møte opp til. Du bør derfor ikke gjøre benkpress hvis du alltid får vondt i skulderen, aldri klarer å gjøre fremgang, og ikke synes det er gøy å benke. Det gjelder selv om du kanskje har hørt at det er den ultimate øvelsen for å bygge en større brystkasse.

Da ville jeg gjort noe helt annet i stedet. Noe som får deg til å glede deg til treningen og som du ser frem til å utvikle deg i.

Heldigvis har jeg nøye valgt ut øvelser som med sikkerhet vil utfordre deg, men også hjelpe deg i jakten på en potensielt større brystkasse enn meg. En vakker dag.

Flat Dumbbell Chestpress

Et løft med manualer krever at du selv skaper stabilitet i løftet. Derfor vil det være mer krevende å løfte tyngre vekter her. Dog gir dumbbell chestpress deg muligheten til helt selv å styre hvor stort bevegelsesutslag du ønsker. Du kan selv bestemme hvor mye strekk du oppnår på brystmuskulaturen i bunnen av løftet. Nyere studier viser at dette er stedet hvor vi ønsker å tilbringe mest tid når målet er muskeloppbygging. Det er nemlig der hvor muskelen er i det forlengede stadiet (strekk på muskelen).

Dette løftet er tydelig mest utfordrende i bunnen. Hele brystet blir trent i dette horisontale løftet. Det vil være en god idé å plassere dette løftet i starten av treningen, da du ofte er mest uthvilt her.

Bodyweight Dips

Dips med kroppsvekt er en klassisk metode for å trene den nederste delen av brystet. Det blir imidlertid vanskeligere å utføre dips etter hvert som muskelmassen øker og kroppsvekten følger etter. Denne kan imidlertid gjøres som en lettere variant, hvor du bruker føttene som støtte i løftet på en benk. Dette er et bilateralt løft med kroppsvekt, som vil være krevende for stabiliteten. Her kan vi selv styre bevegelsesutslaget og strekket vi oppnår i bunnen. Skuldermobiliteten din vil bli satt på prøve, og toleransen for dybde må bygges opp langsomt i denne øvelsen. Dette løftet gir også mening å plassere tidlig i treningen, mens brystmusklene og triceps fortsatt kan yte på høyt nivå.

Incline Smith Machine Chestpress

Et av mine favorittløft for øyeblikket er incline brystpress i Smith-maskinen. Dette løftet gir muligheten til å fokusere på et av de mest essensielle elementene for muskelvekst: å flytte vekt fra A til B under stabile forhold. Denne varianten av brystpress har flere muligheter, men er begrenset når det gjelder bevegelsesutslag, da vi bare kan føre stangen ned til den treffer brystkassen. Vi kan selv styre hvor mye helling vi ønsker på benken. Jo høyere benken er satt, jo mer vil vi potensielt arbeide med forside skulder og øvre del av brystet – og motsatt vei. Stabilitet er her ikke noe vi må tenke på, så det vil være enklere å løfte tunge vekter.

En mer stabil øvelse som denne vil være fornuftig å plassere senere i treningsøkten. Eller omvendt – plassere tidlig hvis du virkelig ønsker å fokusere på progresjon i denne ene øvelsen.

Plate Loaded Machine Chestpress

En god, klassisk Plate Loaded Brystpress-maskin har aldri slått feil. Det er en stabil og enkel øvelse for å oppnå progresjon. Bevegelsesbanen og vinkelen vil være forhåndsbestemt. I tillegg vil bevegelsesutslaget også være forhåndsbestemt og vanskelig å manipulere. Utstrekningen og strekket vil konstant være det samme. Dette er både en fordel, men kan også være en begrensning hvis den ikke er bygget for å kunne justeres for å gi et stort nok strekk på brystmusklene. Heldigvis er dette en mindre viktig detalj tidlig i treningskarrieren. Den kan bygge opp toleranse og styrke som kan brukes i de andre nevnte øvelsene. Jeg er fan av å plassere disse tidlig i treningsøkten for nybegynnere i treningssenteret for å mestre pressbevegelser. Eller senere i treningen, der du kan maksimalt stimulere brystmusklene og triceps.

Cable Flyes

En siste isolasjonsøvelse for å avslutte en god treningsøkt kan for mange være å gjøre en fly-variant der man kan leke med stort strekk på brystet, og spesielt trene det i det forkortede stadiet. Svært få øvelser gjør det mulig å forkorte brystmuskulaturen som flyes i kabler. Her kan du virkelig også trene muskelen til krampende utmattelse ved å fokusere på å føre overarmsbenet inn foran kroppen. Her kan vi fokusere på kun å bruke én muskelgruppe, og derfor kategoriseres denne som en isolasjonsøvelse. Du kan isolere brystet til å være den eneste arbejdende muskelen vi presser til full utmattelse. Enda en øvelse som gir mening å plassere til slutt i treningen, der energien er lav og stabilitet ikke vil være en begrensende faktor.


Du er nå utstyrt med øvelser som optimalt vil gi deg en større brystkasse, hvis du lærer å mestre pressbevegelser i ulike grader. Dediker deg til å kontrollere tempoet i utfordrende løft. Øk evnen din til å presse deg selv nært full utmattelse. Velg øvelser du dedikerer tid og tålmodighet til over en lengre treningsperiode, med fokus på å kunne gjøre mest mulig progresjon i nettopp disse løftene.

Alt dette forutsetter at du har funnet et passende antall ukentlige treningsøkter som du klarer å opprettholde på regelmessig basis, hvorfra du kan legge til øvelser og flere sett for å øke mengden stimuli til brystet ditt.

Evner du å løfte mer vekt i øvelsene dine over tid, er du allerede på rett spor. Herfra er det bare å dedikere år med hardt arbeid. Det har jeg gjort, og jeg er langt fra ferdig.

Relaterede produkter
Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard GLS Nærmeste Pick up Point