Prisene er inkl. toll og MVA
365 dagers returrett
Kundeservice: +47 22 53 55 59
KICKSTART SOMMERFORMEN - SPAR OPP TIL 20%

Søvn kan forbedre din prestasjon i treningen

Optimaliser ytelsen din: Søvnens rolle i trening
Søvn kan forbedre din prestasjon i treningen
- af Frederik Stuhde
27.03.2024
Mød vores ambassadør Frederik Stuhde

Det finnes mange måter å optimalisere treningen på, men en av de enkleste og beste verktøyene er søvn. Dårlig søvn øker risikoen for skader, samt hemmer prestasjonen allerede etter en dårlig natts søvn.

Hvis du ønsker å optimalisere treningen din, er det spesielt tre faktorer som er verdt å sette seg inn i; kosthold, søvn og stress. Disse tre faktorene er grunnlaget for din treningsstatus. Lachlan Penfold har utarbeidet en recovery-pyramide, som gir et godt overblikk over de forskjellige verktøyene samt deres viktighet.

Kostholdet skal forsyne kroppen med den ønskede mengden energi, gjennom proteiner, karbohydrater og fett. Fordelingen av energien skal reflektere din treningsmengde, treningsmål og individuelle behov. Stress i denne konteksten, kan tenkes som et tomt glass, som fylles opp. Alle ting vi foretar oss, fyller en mengde i glasset, og til slutt er det helt fylt. Å ha en fulltidsjobb eller barn, fyller veldig mye i glasset, mens det å like å gå en tur fyller mye mindre. Stresshåndtering er en viktig forståelse for å innfri ens treningsmål samt trives underveis.

Søvnens faser og deres betydning

Søvn består av Non-REM (Non Rapid Eye Movement) og REM (Rapid Eye Movement) søvn. Non-REM er delt inn i tre faser:

  • N1 - overgangen fra å være våken til å sove. Dette er en lett søvnfase.
  • N2 - dette er en dypere søvn hvor hjerte- og åndedrettsfrekvensen faller og kroppen gjør seg klar til dypere søvn
  • N3 - dette er den dypeste fasen av søvn i Non-REM-fasen.

REM-søvn er der hvor drømmer ofte forekommer. En syklus av disse to fasene, tar ofte mellom 90-110 minutter og gjentas flere ganger i løpet av natten. Alle fasene er viktige og tjener forskjellige formål. God søvn består av en passende fordeling av Non-REM og REM søvn.

Hvorfor er søvn avgjørende for idrettsutøvere?

Når vi sover, begynner kroppen på en rekke forskjellige prosesser som påvirker vår trening, samt vår generelle trivsel og helse. Her er en oversikt over noen av fordelene/ulemper som søvn medfører:

  • Muskelvekst - under søvn utskilles veksthormon som hjelper med reparasjon og oppbygging av vev.
  • Lagring av energi - lagring av glykogen foregår når vi sover. Glykogen er kroppens energidepoter, som lagres i muskler og leveren. Under aktivitet brytes glykogen ned til glukose, som cellen kan bruke til å lage energi.
  • Hvile av det sentrale nervesystemet (CNS) - det er viktig at nervesystemet er klart, slik at vi kan koordinere, konsentrere oss og opprettholde raske reaksjonstider.
  • Immunforsvaret - hvis immunforsvaret er svekket, øker risikoen for sykdommer og infeksjoner. Sykdom betyr treningspause.
  • Hormonbalanse - Søvn er med på å regulere hormoner, spesielt Cortisol (kjent som stresshormon) og Insulin (hormon som øker opptaket av sukker i blodet).
  • Mental beredskap - redusert søvn kan resultere i konsentrasjonsvansker, reduserte kognitive funksjoner og redusert beslutningstaking. Disse tingene er viktige for at vi kan lære under trening.
Optimer din præstation: Søvnens rolle i træning

Anbefalinger til idrettsutøvere

Vanlige mennesker anbefales å sove mellom 7-9 timer, men idrettsutøvere bør øke dette og sove mellom 8-10 timer daglig. Hvis mulig, bør du innføre powernaps på 20-30 minutter i tidsrommet 13:00-16:00. Dette har en positiv effekt på din restitusjon. På dine hviledager kan disse powernaps utvides til en mer tradisjonell lur på 60-120 minutter. Å trene hardt og ofte er meget belastende for kroppen, og for å oppnå de beste resultatene kreves det god, og mye søvn. I tillegg vil dårlig søvn øke risikoen for skader.

Overvinn søvnbarrierer

Søvn handler om gode vaner og prioritering. Når det er sagt, kan du også ufrivillig legge hindringer for deg selv. Det kan oppstå forskjellige barrierer for å oppnå god søvn:

  • Koffein - koffein går inn og forsinket følelsen av tretthet, som frigjøres i hjernen i stoffet melatonin. Det anbefales derfor at du ikke drikker koffein etter middag.
  • Alkohol og nikotin - forringer søvnkvaliteten og forstyrrer søvnrytmen.
  • Skjermtid - store mengder skjermtid har samme problem som koffein, da det blokkerer frigjøringen av melatonin (tretthetsfølelsen). Dette kan løses ved å fjerne skjermtid 1-2 timer før sengetid. Hvis du er nødt til å bruke tid på skjermen, kan du benytte blue light briller for å blokkere lyset.
  • Jetlag - forstyrrer døgnrytmen og dermed påvirker vår søvnsyklus.

Søvnmangel har allerede etter den første natten en negativ effekt på din ytelse. Dette ses spesielt ved presisjon og kondisjon, som er de to områdene som påvirkes hardest av en dårlig natts søvn. Dårlig søvn påvirker i mindre grad styrke.

Fem gyldne regler for bedre søvn

Disse ovennevnte faktorene er verdt å ta i betraktning når man ønsker å optimalisere søvn, trening og generell helse. Det kan virke uoverkommelig å måtte fokusere på mange forskjellige søvnting, så nedenfor er det 5 gode retningslinjer for å optimalisere søvnen din:

  1. Sov mellom 8-10 timer (7-9 for "vanlige" mennesker). Prøv å øke søvnen din med 30 minutter hver uke, til du er innenfor et akseptabelt gjennomsnitt.
  2. Legg deg og stå opp på samme tidspunkt. Bli eksponert for sollys så raskt som mulig etter oppvåkning.
  3. Powernaps over middag på 20-30 minutter har en positiv effekt på din treningsberedskap.
  4. Unngå skjerm før sengetid. Hvis du må bruke skjermen, så benytt blue light briller for å blokkere blålys.
  5. Bruk ørepropper og sovemaske hvis du har en tendens til å våkne lett.

Få inspirasjon til treningen din

I tillegg til at søvn er svært viktig for prestasjonen din, er riktig og korrekt trening også utrolig viktig. Derfor kan du også få masse inspirasjon til treningen din her.
Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard GLS Pick up Point