Hvorfor sette seg mål og jobbe med målsettinger?
- af René Holten Poulsen
22.05.2024

Mål og målsætninger gir deg en retning og det er egentlig også formålet. Vi vet alle at en spasertur uten et formål er veldig hyggelig. Men den er hyggelig nettopp fordi alt det andre vi gjør har en retning og et mål. Dermed har også søndagsturen et formål og dermed et mål: nemlig at du får slappet av.

Vi mennesker kan forsøke så mye vi vil å si "jeg har ikke noe mål, eller jeg tar det bare som det kommer". Men selv de som sier det, den måten å leve på i seg selv er et mål. Kunsten er ikke å unngå mål, men å forstå hvilken type mål som gir deg glede. Og hvilket mål som gir deg mening.

Sett ambisiøse, men realistiske målsettinger

Jeg setter mål fordi jeg har en drøm. Jeg vil gjerne vinne OL, og jeg er 35 år og i karrierens høst, så det virker kanskje som et ganske vanvittig mål å ha. Spesielt hvis man tar mine resultater de siste mange år med i beregningen. Derfor krever det også en klar planlegging og prioritering av trening. Men for meg er det en drøm og et mål, og det henger veldig tett sammen med min nysgjerrighet for hva som gjør meg bedre. Hva gjør at man kan møte opp til en konkurranse og ha sitt livs løp, og andre ganger møte opp og være i bedre form, kanskje fortsatt vinne, men av merkelige grunner føles det bare ikke helt like bra. Det spørsmålet er jeg nysgjerrig på og har alltid tenkt på, hvordan kan jeg være best mulig forberedt med det jeg har tilgjengelig. Og derfor gir mitt mål meg også en retning og tillater min nysgjerrighet og kreativitet å utfolde seg.