Prisene er inkl. toll og MVA
365 dagers returrett
Kundeservice: +47 22 53 55 59
SPAR 20% PÅ VÅRE SOMMERFAVORITTER

En treningsuke som kajakkpadler

En træningsuge som kajakroer
En treningsuke som kajakkpadler
- af René Holten Poulsen
21.05.2024
René Holten Poulsen profilside

En treningsuke som kajakkpadler kan variere mye fra sommer til vinter, eller til og med bare fra høst til vinter, til vår. Det er en av de tingene jeg fra veldig ung alder elsket ved sporten, nemlig at det kreves så mye forskjellig trening for å bli en dyktig kajakkpadler. Spesielt i den klubben hvor jeg kommer fra, fordi vi ligger et sted hvor vi er mye påvirket av været. Jeg er vokst opp ved Maribo-sjøen på Lolland. Lolland er, som de fleste vet, nesten helt flat, og det gjør at vinden ikke blir stoppet. Dessuten ligger sjøen på den østlige siden av øya, så når vestavinden blåser (noe den ofte gjør om høsten og vinteren), kan det være veldig vanskelig å komme ut når det er kaldt.

Som fulltid kajakkpadler er jeg så privilegert at jeg kan fokusere nesten 100% på å trene. Jeg har også en del forpliktelser overfor sponsorer som må overholdes, men jeg kan planlegge hverdagen min etter treningen. Det vil si at min fridag fra trening er på søndager.

Trening om sommeren

Mandag til lørdag trener jeg typisk hver formiddag ved 8-9 tiden. Da jeg kun har en enkelt treningspartner og han har friår, gir det meg mye fleksibilitet, og det blir planlagt mye etter når trafikken er mest smertefri. De fleste formiddager har jeg en treningsøkt etter morgentreningen min, mandag, onsdag og fredag er det en styrketreningsøkt. Tirsdag og torsdag er det en løpeøkt. Dessuten trener jeg mandag, tirsdag, torsdag og fredag ettermiddag på vannet.

Trening om vinteren

Om vinteren ser treningen noe annerledes ut. Da jeg var yngre, besto store deler av treningen min av styrketrening for å øke muskelstyrken og dermed kunne produsere mer kraft. Jeg har blitt noe eldre, og selv om jeg fortsatt kan bli sterkere, fokuserer jeg langt mindre på det nå. Og jeg er langt mer effektiv når jeg styrketrener nå, enn da jeg var 16-17 år. Jeg kan (nok litt velsignet av gode gener) relativt lett bevare både min maksimale styrke og styrkeutholdenhet, og jeg vil heller bruke energien på vannet.

Jeg er stor tilhenger av at man går langsomt frem i styrketreningen. Jeg starter ofte min off-season med flere ukers innkjøring av styrke. Det vil si at jeg starter kanskje helt nede på 50-60% av hva jeg egentlig kan på de gitte repetisjonene. Og så øker jeg stille og rolig frem uke etter uke. Og jeg fokuserer både på mange repetisjoner med få kilo, og få repetisjoner med mange kilo.

Gjennom vinteren er det typisk to treningsøkter om dagen alle hverdagene, og en enkelt litt lengre økt på lørdagen.
Morgentreningen blir brukt til å ro (3 ganger i uken) eller svømme (2 ganger i uken). Spesielt i 2014-2017 svømte jeg veldig mye i desember og januar. Deretter hadde jeg en periode hvor jeg rodde mer på ergometer. Og denne vinteren, min siste sesong som aktiv konkurranseutøver, har jeg svømt en hel del igjen. Svømming er en sport hvor man kan trene en relativt stor mengde uten at det er hard belastning på ledd, og det gir litt mer skulderfleksibilitet. Mens kajakk og styrke gir litt det motsatte.

Tidligere besto ettermiddagene av styrketrening 6 ganger i uken. 4 av styrkeøktene var harde treningsøkter med vekter, som i alt varte 90-120 minutter. 2 av dagene var typisk utelukkende kjernetrening og grunnleggende styrke for kajakk. Jeg gjorde for eksempel 200 pullups fordelt på 8-20 sett, avhengig av hvilken form jeg var i. Alt var typisk kombinert med løping 4-5 ganger i uken.

Vintertrening for en kajakkpadler er ikke for de svake. En god mannlig kajakkpadler på +90 kg, som benker 140-160 kg, løper en 10 km på under 40 minutter. Og det er i uker med over 20 timers trening. Det er beinhard grunntrening.

Det fungerer veldig bra i kajakk, fordi vi har en enorm belastning på hvert tak og vi må dermed bruke veldig mye 'gammelmanns' styrke. Altså råstyrke. Den grunnleggende styrken legger fundamentet for hvor mye du kan ro i høy intensitet om sommeren.

Sørg for å planlegge tiden din

Mitt beste råd for å planlegge en ukeplan, er å bruke de dagene og tidspunktene hvor du har ordentlig tid til å trene. Det er viktig at du er mentalt til stede i treningen, og ikke har halve hjernen på vei ut døren. Det gir et bedre resultat, en større effekt og en langt større glede og tilfredsstillelse. Og det tenker jeg gjelder for de fleste ting i livet. Du kan lese mitt blogginnlegg om planlegging og prioritering av trening.

Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard GLS Pick up Point