En komplett guide til Pilates-trening
- af Mette Melinna Kimose
13.05.2024

Hva er Pilates?

Pilates er, etter min mening, den treningsmetoden som virkelig kan gi deg en tonet kropp og fungere bedre i hverdagen din. Og så er treningsformen bare god for hele kroppen, og man kan på alle nivåer trene Pilates. Det er fokus på pusten, styrke, fleksibilitet, mindfulness, bedre balanse og en generell kroppslig bevissthet. Det er kontrollerte bevegelser som styrker kjernen, ryggmusklene og bekkenbunnen med det formål å gi deg en bedre kroppsholdning, øke fleksibiliteten og styrke hele kroppen, men også å skape en balanse mellom kropp og sinn.

Pilates korrigerer og balanserer muskler og ledd, slik at kroppen din kan fungere optimalt. Vi vet at en god kroppsholdning gir en sunn rygg og dermed unngår du slitasje og skader – og det kan Pilates hjelpe deg med.

Alle Pilates-øvelser er nøye gjennomtenkt og tjener et spesifikt formål. Pilates-øvelsene er skånsomme for kroppen, så alle kan være med uansett nivå og alder. Utover det fysiske som Pilates gjør for deg, fremmer Pilates deg også mentalt og gir deg en indre styrke. Du får en balansert, sterk og smidig kropp.

Pusten, konsentrasjon, sentrering, kontroll, presisjon og flyt er de 6 grunnleggende prinsippene i Pilates.

Pilates er en av de mest utbredte treningsformene blant skuespillere, modeller, dansere og atleter, da mange har fått øynene opp for den effektive og kroppstonende treningsformen som Pilates er. I tillegg gjør det en stor forskjell for kroppsholdningen din. Pilates brukes også som rehabilitering innen fysioterapien og generelt for folk med skader.

Historien bak Pilates

Pilates ble utviklet av en tysk-amerikansk fysioterapeut ved navn Joseph Pilates på begynnelsen av det 20. århundre. Joseph Pilates ble født i 1883 i Tyskland og ble som barn rammet av astma, revmatisme og engelsk syke. Drevet av ønsket om å få en sterk kropp begynte han i tenårene å styrketrene, bokse og praktisere yoga – han ble senere profesjonell bokser.

Under første verdenskrig ble Joseph Pilates internert i en fangeleir, hvor han begynte å rehabilitere sårede britiske soldater, og det var her han begynte å eksperimentere med sengefjærer som treningsredskap, noe som senere blant annet ble til den berømte treningsmaskinen, reformeren. Han oppdaget raskt at treningsmetoden hans kunne forbedre fangenes styrke og helsetilstand.

I 1926 reiste han til New York, hvor han åpnet sitt første treningsstudio med sin kone. Det ble raskt en suksess blant ballettdansere og andre atleter, da Pilates-metoden hjalp dem med å forbedre kroppsholdning, styrke og fleksibilitet – og fremfor alt, så ble de bedre atleter.

7 fordeler med Pilates

Her er 7 punkter som du med sikkerhet får ut av å trene Pilates:

1. Pilates styrker kjernen din. Pilates fokuserer på å styrke de dype magemusklene, ryggen og bekkenbunnen - ditt powerhouse! Pilates hjelper deg med å forbedre balansen og stabiliteten. Noe mange faktisk glemmer å jobbe med når de blir eldre. For mange er det mer fokus på å unngå grevinneheng og flat rumpe. Man glemmer at jo eldre man blir, jo dårligere blir balansen, og det er her skadene og de dumme ulykkene oppstår, som koster kroppen dyrt. Så Pilates hjelper deg altså med å opprettholde god kroppsstabilitet og en sterk kjerne. Det er ikke en eneste Pilates-øvelse som ikke har fokus på kjernen din, så det er virkelig en effektiv treningsmetode. Pilates styrker magen, ryggen, bukmusklene, korsryggen og skuldrene.

2. Forbedrer fleksibiliteten din. I Pilates er det også tøyeøvelser som hjelper deg med bevegelighet og fleksibilitet. Dette hjelper også med å forebygge skader og gi en bedre kroppsholdning.

3. Forbedrer kroppslig bevissthet. Pilates er en treningsform som kan forbedre prestasjonen din i andre treningsdisipliner, nettopp fordi vi jobber med å bygge en sterk kjerne/ditt powerhouse og forbedre kroppslig bevissthet slik at du tydelig kan merke og se at du blir en bedre utøver, bedre til å løpe eller styrketrene, men du får også lettere med å bære barnet ditt og slepe handleposer, fordi du bygger et sterkt kroppskorsett. I Pilates snakker vi om de 6 grunnprinsippene som beskrevet tidligere, og de er alle med på å gjøre at du får en bedre kroppslig bevissthet og at du kommer ned i egen kropp.

4. Øker styrken og smidigheten din. Pilates bruker styrkeøvelser som kan være med på å tone og styrke musklene dine. Det er klart at hvis du vil ha en fyldigere rumpe, må du styrketrene, men Pilates er med på å tone kroppen din, gjøre den lean, og så blir du smidigere, som er med på å gjøre kroppen din deilig og sunn.

5. Får en finere kroppsholdning. Pilates er en genial treningsmetode for å få en sterk og fin kroppsholdning. Vi vet alle at med årene får vi dårligere og dårligere holdning av å sitte foran en skjerm, se for mye ned på mobilen, bære rundt på barnet vårt, amme, sitte for mye, kjøre bil osv. Listen er lang, og her kan Pilates være med på å redusere dette. For å bevare en sunn ryggrad må den beveges i alle retninger hver dag, og i Pilates er det alltid fokus på ryggraden. Som Joseph Pilates sa: "You are only as old as your spine is flexible".

6. Forebygger skader og rehabilitering. Pilates er ideell for forebygging av skader og spesielt rehabilitering. Det er en skånsom treningsmetode, og kroppen din blir smurt innenfra og ut.

7. Mindfulness/reduserer stress. Pilates er med på å redusere stress. Det er fokus på pusten din, kroppskontroll og mindfulness, som er med på å forbedre din mentale tilstand, og det har vi alle bruk for.

Pilates workout: En flow-basert tilnærming

I Pilates jobbes det alltid ut fra et flow, og det skal være en klar linje mellom øvelsene dine, både anatomisk og koreografisk. Jeg har gitt mitt forslag til mine 6 favorittøvelser fra Matwork Pilates. Du kan godt gjøre dem i denne rekkefølgen, men merk at det bare er mine uavhengige favoritter når jeg selv gjør en Matwork Pilates. Det er tre nivåer; nybegynner, middels og avansert. Er du ny i Pilates, så hold deg til nybegynnerøvelsene eller de øvelsene hvor du føler du kan følge med. Du må på ingen tidspunkt få smerter av å trene Pilates.

Det er viktig at du alltid jobber fra det dypeste av magen. Forestill deg at du drar en glidelås hele veien fra bekkenbunnen til navlen – navlen inn og opp. Sørg for at du ikke trekker fra nakken. Her snakker vi om at vi løfter fra 1-4 (de 10 Pilates-båndene).

- Bånd 1 er der nakken blir til kraniet

- Bånd 2 er C7, den ryggvirvelen hvor ryggraden blir til nakken

- Bånd 3 er øverst på skulderbladene

- Bånd 4 er nederste kant av skulderbladene

Vi løfter ikke dem alle samtidig, men bånd for bånd, som gjelder for alle 10 Pilates-bånd.

Hvis øvelsene blir for harde, kan det være vanskelig å trekke magemusklene sammen, og det ses ofte at de skyves ut som en Toblerone, og da har du begrenset rotasjon i kjernen. Ta i stedet færre repetisjoner hvis du føler at du ikke er sterk nok til å spenne opp.

Her er mine 6 favoritt Pilates-øvelser

Her gir jeg deg mine 6 favoritt Pilates-øvelser. I hvilken rekkefølge du gjør øvelsene, er ikke avgjørende.