Trening for å sykle ultraløp
- af Ditte Friis
01.05.2024

Gjennom mer enn to år har målet vært å bli klar til å sykle 5000 km på 12 dager.
Da jeg i sin tid startet treningen mot det første lange ultraløpet i 2022, var strategien min å få så mange kilometer i beina som overhodet mulig. Så jeg syklet og syklet og syklet i et moderat tempo som var ytterst behagelig. Jeg ble ikke sterkere, bare mer utholdende.

Utfordringer med intens trening

Jeg er slik anlagt at jeg ikke liker å kjøre de harde intervallene, hvor pulsen når maks og lungene henger ut av halsen. Årsaken er at jeg har arrvev i den ene lungen, som har kommet etter strålebehandlingen jeg fikk da jeg hadde brystkreft. Derfor gjør det vondt å puste ved de harde intervallene. Dagen etter en treningsøkt med harde intervaller gjør det spesielt vondt i den ene siden. Derfor hadde jeg i lang tid unngått intervaller, fordi jeg gjerne ville unngå smerten.

Hvordan blir jeg klar til RAAM?

Da jeg hadde gjennomført mitt første virkelige ultraløp og beslutningen om å gå for å sykle Race Across America var tatt, visste jeg at det skulle mer til enn bare å sykle mange kilometer. Jeg trengte noe struktur, litt mer fart, bedre styrke og en som tok ansvaret for at jeg trente på den mest optimale måten.

Markedet for trenere som har innsikt i ultra-disiplinen er begrenset, så valget var relativt enkelt og falt på Mads Frank, som har Frank Institute of Sports. Han er faglig dyktig og har samtidig selv syklet ultraløp, så han visste hva som ventet.

Planlegging av treningen

På vårt første møte, hvor jeg fremla planen om å krysse USA på sykkel, var beskjeden “du er gal og løpet er dumt”. Det var vel ment og sagt med et glimt i øyet. Avtalen ble også at Mads skulle si fra hvis han mente at jeg ikke ville være i stand til å gjennomføre ut fra de dataene han har tilgang til. Vi ble enige om at første test frem mot Race Across America skulle være Race Around Denmark på 1600 km. Bestod jeg innenfor de tidsgrensene vi hadde satt opp, kunne vi jobbe videre.

En viktig beskjed jeg fikk var at jeg skulle drive med styrketrening. Først var jeg litt imot, fordi det var en disiplin jeg ikke var særlig kjent med, men etter litt dialog frem og tilbake aksepterte jeg å drive med styrketrening to ganger i uken.

En annen viktig beskjed jeg fikk på vårt første møte var at jeg skulle kjøre intervaller. Igjen var jeg ikke begeistret, men jeg visste at skulle jeg nå målstreken, måtte jeg velge en annen strategi enn tidligere.

En siste viktig beskjed jeg fikk var at jeg med en strukturert og fokusert trening ville bruke færre timer og samtidig bli sterkere og komme i bedre form.

Det var en lettelse at det var noen som tok ansvaret for hvordan jeg skulle trene, og innenfor de første månedene merket jeg fremgang. Det mest utrolige var at Mads fikk rett – jeg brukte færre timer enn jeg hadde gjort året før. Det ga meg enda mer motivasjon til å fortsette.

Treningsmetode som fungerer

I starten måtte jeg venne meg til styrketreningen, og jeg må innrømme at jeg etter hvert er blitt veldig glad i å gå på treningssenteret og løfte de tunge vektene. Det har i seg selv blitt en hel sport å øke vekten. Jeg har nytt å se de fremgangene jeg har gjort. Det er ingen tvil om at det også har vært en medvirkende årsak til at jeg kan trå flere watt.

De harde intervallene har jeg fortsatt ikke blitt gode venner med, men jeg gjør mitt beste når de er lagt inn i kalenderen.